Wat zijn de voordelen van elektrisch fietsen?

dossier

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is elektrisch fietsen (bijna) net zo gezond als van conventioneel fietsen. Bovendien kunnen ook oudere mensen, mensen met overgewicht en chronisch zieken met een e-bike op pad. Wat zijn de voordelen van e-bikes voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid?

Hoe intensief is elektrisch fietsen?

123-h-ebike-sr-09-19.jpg

De elektrische ondersteuning van de e-bike werkt alleen als je trapt. Maar hoe intensief is elektrisch fietsen dan precies? 

Rijden op een e-bike wordt beschouwd als een lichamelijke activiteit van gemiddelde intensiteit. Studies hebben aangetoond dat je iets meer energie verbruikt wanneer je op een elektrische fiets rijdt dan wanneer je wandelt. Op hellingen of zeer heuvelachtige routes wordt e-biken echter een lichamelijke activiteit met een hoge intensiteit die vergelijkbaar kan zijn met standaard fietsen of joggen bij 6,5 km/u.   

Laagdrempelig, maar met effect

Elektrische fietsen stimuleren regelmatige lichaamsbeweging. Het is de ideale activiteit voor mensen die wat meer zouden willen sporten. Het helpt ook de zittende levensstijl van senioren, mensen met overgewicht, patiënten in remissie en chronisch zieken aan te pakken. Hoewel elektrisch fietsen fysieke inspanning vereist, vermindert het de vermoeidheid en kun je de intensiteit van je inspanning zelf bepalen. De ondersteuning helpt je energie te besparen zodat je langer en verder kunt fietsen. 

Studies hebben ook aangetoond dat elektrisch fietsen gepaard gaat met meer plezier dan traditioneel fietsen of wandelen. Mensen die e-bikes uitprobeerden waren eerder geneigd om de activiteit later nog eens te doen.  

Welke invloed heeft een e-bike op de fysieke en mentale gezondheid?

  • Spierverstevigend. Wie fietst op een e-bike traint niet alleen de benen en de billen. Het versterkt diepe spieren en zorgt voor een betere verdeling van vetvrije massa en vetmassa. 
  • Je verbrandt calorieën. Weliswaar 2 keer minder dan wanneer je zonder ondersteuning fietst, maar het blijft een sportieve activiteit. Je kunt deze calorieverbranding intensiveren door je snelheid en hellingsgraad te verhogen, of door het niveau van de ondersteuning te verlagen.
  • Verkleint je risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Een recent onderzoek toonde aan dat na een week elektrisch fietsen, matig actieve volwassenen van middelbare leeftijd een betere continue glucoseregulatie en minder centrale arteriële stijfheid hadden. Dit zijn belangrijke markers voor het beperken van het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
    In een interview met Der Spiegel stelde sportarts Dr. Uwe Tegtbur dat 12 tot 15 km elektrisch fietsen per dag het risico op diabetes type 2 met 40% verminderde, het risico op een hartinfarct met 40% en het risico op kanker met 30%. Door sedentair gedrag te verminderen, zou elektrisch fietsen ook een positieve invloed hebben op cholesterol en dementie. 
  • Mentale boost. Het stimuleert de afscheiding van endorfine en dopamine in de hersenen. Deze gelukshormonen hebben een positief effect op het verminderen van stress, angst en het risico op depressie. Verschillende onderzoeken hebben het rijden op een elektrische fiets in verband gebracht met een aanzienlijke verbetering van de geestelijke gezondheid en een algemeen gevoel van welzijn.

Bronnen:
https://www.revmed.ch
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://bmjopensem.bmj.com
https://www.sciencedirect.com
https://ijbnpa.biomedcentral.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram