Hoe gezond is fietsen?

123m-fiets-6-12-19.jpg

dossier

Fietsen is een laagdrempelige vorm van beweging die past binnen een gezonde levensstijl. Of je nu de fiets neemt naar het werk, of een lange rit maakt met de koersfiets, zowel je fysieke als je mentale gezondheid varen er goed bij.

Lees ook: Hoe gezond is elektrisch fietsen?

7 voordelen van fietsen

  1. Fietsen helpt je om gewicht te verliezen. Regelmatig fietsen - vooral aan een hoge intensiteit zoals bij wielrennen - kan helpen om je lichaamsvetgehalte te verlagen. Uit onderzoek blijkt ook dat het integreren van sprint- en krachttraining je metabolisme tijdelijk kan verhogen en spieren kan opbouwen. Zo kan je meer calorieën verbranden, zelfs in rust.
  2. Fietsen kan cholesterol verlagen. Volgens een overzicht van 300 onderzoeken heeft fietsen een positief effect op het totale cholesterol. Het (goede) HDL-cholesterolgehalte verhoogt en het (slechte) LDL-cholesterol en triglyceridengehalte verlagen. Dit bevordert de cardiovasculaire gezondheid en verlaagt het risico op een beroerte of hartaanval.
  3. Fietsen is goed voor de gezondheid van het hart. Regelmatig fietsen vermindert het risico op hart- en vaatziekten en helpt de longgezondheid te verbeteren, de bloedsomloop te stimuleren, de hartspieren te versterken, de hartslag in rust te verlagen en het vetgehalte in het bloed te verlagen. Uit een grootschalig onderzoek bleek dat fietsen naar het werk het risico op hart- en vaatziekten, kanker en algemene sterfte verlaagt.
  4. Fietsen bevordert de mentale gezondheid en het hersenvermogen. Fietsen kan gevoelens van stress, depressie of angst verlichten. Door je tijdens het fietsen te concentreren op de weg of op de beweging van het fietsen, kan je de dagelijkse stress even vergeten. Lichaamsbeweging stimuleert bovendien het vrijkomen van endorfine in je lichaam, waardoor je je beter voelt en je stressniveau daalt. Fietsen in de buitenlucht is nog beter. Uit een onderzoek bleek dat buiten fietsen het cognitief functioneren en het welzijn van oudere volwassenen verbeterde.
  5. Fietsen kan medische aandoeningen voorkomen en beheersen. Als je een zittende levensstijl hebt, is regelmatig fietsen een manier om de bijbehorende gezondheidsproblemen te beperken. Diabetes en hartproblemen zoals een beroerte, hartaanval en hoge bloeddruk kan je zo voorkomen of onder controle houden. Uit recent onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen het sterftecijfer voor mensen met diabetes met 24 procent kan verlagen, 35 procent zelfs als je het minstens vijf jaar volhoudt.
  6. Fietsen verbetert je evenwicht, houding en coördinatie. Fietsen verbetert je algehele balans, coördinatie en zelfs je looppatroon. Je evenwicht neemt af met de leeftijd en door inactiviteit. Een goed evenwicht is evenwel nodig om vallen en breuken te voorkomen.
  7. Fietsen is een lage-impactsport. Fietsen is niet belastend voor je lichaam. Het is dus een goede optie voor voor mensen met gewrichtsproblemen of stijfheid, vooral in het onderlichaam. Zelfs als je intensief fietst, worden je gewrichten minimaal belast.

Lees ook: Hoe kan je een dodehoekongeval vermijden?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram