Elektrisch fietsen even gezond als fietsen zonder ondersteuning

123m-fiets-24-7.jpg

nieuws

Een recente EU-studie toont aan dat elektrisch trappen even gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Dankzij de ondersteuning fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Onderzoekers volgden twee jaar lang het verplaatsingsgedrag van 9335 personen in 7 Europese steden, waaronder Antwerpen. Daaruit bleek dat elektrische fietsers vergelijkbare en zelfs grotere fysieke inspanningen leveren dan mensen op een gewone fiets. Gewone fietsers verbruiken volgens de studie 4085 MET’s (Metabolic Equivalent of Task), fietsers mét ondersteuning 4463 MET’s. MET is een eenheid die aangeeft hoeveel energie je verbruikt.  

Méér energieverbruik?  
Elektrisch fietsen is iets minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning aan een gemiddeld tempo. Je lichaam verbruikt dus iets minder energie per minuut. Maar dankzij de ondersteuning fietsen mensen vaker én overbruggen ze grotere afstanden dan ze op een gewone fiets zouden doen.  

Wie elektrische ondersteuning mist, fietst gemiddeld 4,8 km per fietstrip. Met een elektrische fiets loopt dit op tot gemiddeld 9,4 km. Daardoor verbruiken elektrische fietsers aan het eind van de rit meer energie, en wordt de gemotoriseerde ondersteuning volledig gecompenseerd. Per kilometer blijft een gewone fiets uiteraard meer energie vragen. 
Mensen springen sneller op een elektrische fiets voor afstanden die ze vroeger alleen met de auto zouden overbruggen. Die trend tekent zich het duidelijkst af bij woon-werkverkeer. Mensen die overstapten van auto naar een elektrische fiets wonnen maar liefst 500 tot 800 MET’s per week. 

Past perfect in bewegingsdriehoek 
Volgens de bewegingsdriehoek is elektrisch fietsen een matig intensieve activiteit (3 tot 6 MET’s), vergelijkbaar met een fietssnelheid van 15km/u op eigen kracht. Dat is uitstekend nieuws. Het plaats elektrisch fietsen in de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. De bewegingsdriehoek adviseert om dagelijks een tijdlang matig intensief te bewegen.  
Voel je je klaar om de volledige gezondheidsaanbeveling te halen? Dan beweeg je best 150 minuten per week aan deze intensiteit. Op een elektrische fiets zit je m.a.w. goed! 
Samengevat: Kiezen voor een elektrisch fiets doet je meer bewegen en het is even goed voor je gezondheid als gewoon fietsen als je er wat meer kilometers mee aflegt. Het feit dat elektrische fietsers gemiddeld 7 jaar ouder zijn dan gewone fietsers, vaker een wagen hebben en een hogere BMI, versterkt de potentiele gezondheidswinsten nog.  
 
Betere fietsinfrastructuur nodig 
Toch is er ook een keerzijde. Ruim 1 op 4 van de 65-plussers die elektrisch fietsen zijn al eens gevallen. Een slecht, oneffen of glad wegdek blijken de meest aangegeven oorzaken. Oudere gebruikers van de elektrische fiets hebben ook moeite met het op- of afstappen, en ondervinden soms moeilijkheden bij obstakels zoals paaltjes. Het illustreert de nood aan een betere en veilige fietsinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel én aan fietscursussen om het elektrisch verkeer in veilige banen te leiden. 

Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram