Lees ook in Het Nieuwsblad...
Met de fiets naar het werk… op doktersvoorschrift: bijna 4.000 mensen moeten “bewegen” van huisarts
nieuws
“Naar het werk fietsen, tweemaal daags te nemen, voor het eten.” Het lijkt een bizar voorschrift, toch kan de dokter u sinds 2015 ‘beweging’ voorschrijven, terugbetaald door het ziekenfonds. Al 3.845 patiënten zijn doorverwezen naar een beweegcoach.
Geen pil, geen operatie, ook geen sessie bij de psycholoog. Nee, simpelweg wat meer bewegen kan een patiënt genezen. Met die redenering in gedachten voerde minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in 2015 het project Bewegen op Voorschrift in. Tot 2020 is er meer dan 4,5 miljoen euro uitgetrokken om mensen aan het bewegen te krijgen.
Sinds mei 2017 werden 3.845 patiënten, in de 181 gemeenten waar het project al ingevoerd is, doorverwezen naar een beweegcoach. Dat blijkt uit de cijfers die werden opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V).
Ook voor eenzamen
Zo’n coach is geen fitnessinstructeur met een chique naam, of een andere vorm van start-to-run, maar stelt samen met de patiënt een plan op om te bewegen. Tom Vlerick is turnleraar en na zijn uren beweegcoach in Merelbeke en Melle: “Onze rol bestaat er niet in specifieke oefeningen op te leggen, maar wel te zoeken hoe we mensen aan het bewegen krijgen. Houden ze van lopen, dan zoeken we iets in die richting. Is zwemmen hun ding, dan stellen we daarvoor een plan op. Meestal doen we dat voor een periode van drie weken. Ik zorg er vooral voor dat er een haalbare manier gevonden wordt om te sporten. Als de patiënt bijvoorbeeld moeilijk in het zwembad raakt, kan het ook mijn rol zijn om vervoer te helpen zoeken.” Ook bewegen in het leven van alledag – fietsen naar het werk bijvoorbeeld – wordt opgenomen in zo’n plan.
Dokters verwijzen door voor uiteenlopende redenen. Lage rugpijn, stress, burn-out, diabetes type 2, obesitas... Maar je hoeft niet ziek te zijn om naar een beweegcoach gestuurd te worden. Al wie inactief is, is welkom. “Wie bijvoorbeeld eenzaam is en altijd thuis naar tv kijkt, kan er baat bij hebben wat te bewegen en in contact te komen met anderen. Zo is het ook een sociaal project”, zegt Vlerick.
Vijf euro per kwartier
Wie meedoet, krijgt tot zeven uur individuele beweging per jaar, die je kan opnemen per kwartier individuele of groepscoaching. Een kwartier individuele coaching kost vijf euro, een kwartier groepscoaching één euro.
En toch kan ook zo’n beweegcoach geen mirakels verrichten. “Heel vaak krijg ik mensen over de vloer met goede bedoelingen. We stellen een plan op en dan hoor ik er plots niks meer van”, zegt Vlerick. “Sommigen komen enkele maanden wél terug en proberen het dan nog eens.”
Lees ook: Bewegen op voorschrift van uw arts?