Bewegen op voorschrift van uw arts?

nieuws Dankzij het project ‘Bewegen op Verwijzing’ kunnen huisartsen in het najaar hun patiënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach of ‘BOV-coach’. Die coach motiveert de doorverwezen patiënten om meer te bewegen. Samen stellen ze een beweegplan op: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Bedoeling is dat de patiënten hun weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kunnen verderzetten.

Terugbetaling BOV-coach
De coaching kan zowel individueel als in groep. Met een verwijsbrief van de huisarts heeft elke deelnemer recht op maximaal 7 uur BOV-coaching. De deelnemer mag het aantal consultaties bij de BOV-coach zelf bepalen.
Voor één uur begeleiding betalen kwetsbare groepen 4 euro; andere deelnemers 20 euro. Kwetsbare groepen betalen voor 7 uur individuele coaching 28 euro. In groep is dat 14 euro. Andere deelnemers betalen 140 euro voor 7 uur individuele coaching en 28 euro in groep.
In totaal maakte Vlaams minister Jo Vandeurzen voor ‘Bewegen op Verwijzing’ 4,5 miljoen euro vrij.

Hoe deelnemen?
Zowel lokale besturen (gemeente, stad, OCMW, intergemeentelijke samenwerkingen) als lokale organisaties en verenigingen kunnen een projectaanvraag indienen. Per klein stedelijke zorgregio kan 1 lokaal BOV-project opgestart worden. Van zodra het dossier betrekking heeft op 50% van de inwoners uit het klein stedelijk gebied, wordt er een eenmalige subsidie gegeven.
Hiervoor dienen ze samen een aanvraagdossier in bij het VIGeZ. In het aanvraagdossier geven ze onder meer aan wie als BOV-coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor de meer kwetsbare groepen toegankelijk zullen maken
Een aanvraagdossier kan ingediend worden op 30 september 2016 en 31 december 2016. Ook in 2017 en 2018 kunnen de geïnteresseerden nog een aanvraag indienen, zodat elke gemeente de kans heeft om een BOV-coach tewerk te stellen. De terugbetaling voor de BOV-coaching is voorzien tot en met 31 december 2020.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram