Elektrische step: 10 tips om een ongeluk te voorkomen

123-electr-steops-verkeer-0819.jpg

nieuws

Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zijn de letsels bij ongevallen met elektrische steps doorgaans vrij ernstig. Door de korte wielbasis vlieg je namelijk, als je een obstakel raakt, sneller over je stuur waardoor je op je hoofd terechtkomt. Het Vias institute (voorheen BIVV), het Belgisch kenniscentrum dat de verkeersveiligheid, de mobiliteit en de maatschappelijke veiligheid wil verbeteren, heeft enkele aanbevelingen opgesteld.

10 tips om veilig met een elektrische step te rijden

  1. Niet rijden op het voetpad. Gebruikers van een elektrische step moeten de regels van fietsers volgen, behalve als ze stapvoets rijden. Dat is extreem moeilijk met een elektrisch aangedreven toestel.
  2. Draag een helm. Vanaf 5 km/u kan een impact op de verkeerde plaats fatale gevolgen hebben. In 40% van de ongevallen met een elektrische step loopt de gebruiker een hoofdletsel op.
  3. Wees zichtbaar. Draag indien mogelijk fluokledij. Sommige helmen die speciaal voor voortbewegingstoestellen ontworpen zijn, hebben fluokleuren. Zo kan je zichtbaarheid en veiligheid combineren.
  4. Rij nooit sneller dan 25 km/u. Als je sneller gaat, wordt de kans op een ongeval flink groter en wordt de autonomie van de batterij gelimiteerd.
  5. Hou je handen altijd op het stuur. Op een step is je evenwicht houden moeilijker dan op een fiets. Een hand van het stuur halen kan ervoor zorgen dat je instabiel wordt.
  6. Blijf je hele rit 100% geconcentreerd. Met de kleine wieltjes van je step, is het moeilijker om een put in de weg te vermijden, om tramrails over te rijden of om plots uit te wijken.
  7. Zorg ervoor dat andere weggebruikers je gedrag kunnen voorspellen. De hanteerbaarheid van steps geeft misschien goesting om te gaan slalommen tussen de andere weggebruikers, maar de anderen kunnen je zo niet zien aankomen.
  8. Anticipeer goed op voorhand als je moet remmen. De remmen van elektrische steps zijn minder performant als die van een fiets. De remafstand wordt dus groter.
  9. Wees hoffelijk. De elektrische step is een nieuw vervoersmiddel die sommige weggebruikers op stang kan jagen. Een klein hoffelijk gebaar kan al helpen om de aanvaardbaarheid ten opzichte van dit vervoersmiddel te vergroten.
  10. Doe navraag bij je verzekeringsmaatschappij of je gedekt bent door je familiale verzekering. Als dit niet het geval is, dan moet je een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten of… van maatschappij veranderen.

Lees ook: Waar moet je als voetganger lopen op de openbare weg?

Waar moet een elektrische step rijden?

Net zoals een monowheel, een hoverboard, enzovoort is de elektrische step ingedeeld in de categorie van ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’. Dat wil zeggen ‘elk motorvoertuig met één of meer wielen met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 25 km per uur’. De gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden volgens de wegcode niet gelijkgesteld met motorvoertuigen. Waar moeten elektrische steps dan precies rijden? De wegcode zegt: De gebruikers van een voortbewegingstoestel die niet sneller dan stapvoets rijden, moeten de regels van voetgangers volgen. Als ze sneller dan stapvoets rijden, dan moeten ze regels van fietsers volgen.

Bron:
https://www.vias.be
https://wegcode.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram