De verschillende soorten bakfietsen en hun voordelen

dossier Een bakfiets is een slim alternatief voor de auto: geen dure parkeerplaats, geen uitstoot en geen file! Maar er zijn wel wat verschillende soorten bakfietsen. Wij maken je graag wegwijs. De belangrijkste verschillen tussen de drie verschillende soorten bakfietsen zijn hoe flexibel ze zijn, hoeveel ruimte ze hebben en hoe stabiel ze zijn. Afhankelijk van waar je woont en wat je met je bakfiets wilt doen, kan elke soort een ander voordeel hebben.

De 3 verschillende soorten bakfietsen

Bakfiets met twee wielen

Met een tweewieler kom je het makkelijkste vooruit. Dat is omdat de fiets veel lichter is. Daardoor ben je ook veel wendbaarder in het verkeer. Fietsen met een bakfiets met twee wielen lijkt het hardst op gewoon fietsen, dus je moet je niet veel aanpassen. Omdat de fiets maar twee wielen heeft, is hij natuurlijk wel moeilijker in balans te houden. Als je moet stoppen voor een stoplicht, zal je altijd een voet aan de grond moeten zetten om de bakfiets recht te houden. Hij is ook iets moeilijker om op een staander te zetten.

Bakfiets met drie wielen

Een bakfiets met drie wielen heeft een wiel achteraan en twee wielen vooraan, onder de bak. Daardoor is de fiets veel stabieler en hoef je je dus geen zorgen te maken als je traag fietst of moet stoppen. Je hebt ook veel meer ruimte in de bak vooraan. Dat is handig als je meer kinderen hebt of graag je boodschappen doet met de fiets. Fietsen met een bakfiets met drie wielen is even wennen. Het sturen gaat anders en je voelt de hobbels in de weg ook heel hard. Daarnaast neem je ook iets meer plaats in op de weg en ben je minder wendbaar.

Elektrische bakfiets

Een bakfiets is zelfs zonder vracht een pak zwaarder dan een gewone fiets. Als je lange afstanden of heuvelachtige wegen moet afleggen, kan een elektrische bakfiets wel handig zijn. Die heeft trapondersteuning waardoor je vlotter vooruit gaat. Sommige elektrische bakfietsen hebben zelfs een loophulp, zo weegt ie zelfs als je wandelt minder. Een elektrische bakfiets heeft veel voordelen, maar hij kost ook wel wat meer. Maar als je een paar kilometer moet afleggen voor je aan de schoolpoort staat, is dat de investering wel waard. Lees ook: De 6 grote voordelen van rondrijden met een bakfiets 8 dingen om op te letten als je een bakfiets gaat kopen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram