Verbruikbare en niet-verbruikbare apparatuur, voorraden, apparatuur en instrumenten die worden gebruikt in diagnostische, chirurgische, therapeutische, wetenschappelijke en experimentele procedures.
Astigmatisme is een afwijking waarbij je zicht zowel voor ver als nabij onscherp is. Een astigmatisme correctie in een bril of contactlenzen wordt ook wel ‘cilinder’ genoemd. Hoe ontstaat en wat kan je eraan doen?
De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je zicht beschermen. Hoe frequent ga je dan best naar de oogarts?
Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent hebben een elektronische contactlens ontworpen die in staat is om de pupilgrootte te vernauwen of verwijden, afhankelijk van de hoeveelheid licht die binnenvalt. Een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde iris.
Meer dan 20% van de +45-jarigen wordt geconfronteerd met de symptomen van het droge oogsyndroom (DES – Drye Eye Syndrome). Naast zichtproblemen zijn DES-gerelateerde klachten de meest voorkomende reden waarvoor een oogarts geconsulteerd wordt.
UV-straling van de zon is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als je niet in de zon staat.
Veel mensen kopen tegenwoordig een goedkope leesbril in de supermarkt of de drogist. Ook in veel optiekzaken worden tegenwoordig dergelijke voorgemonteerde brillen verkocht. Maar zijn die wel goed voor je ogen?
Het is zowat de grootste frustratie van de veertiger: plots moet je meer moeite doen om de kleine lettertjes te lezen. Waarom gaat ons zicht achteruit als we ouder worden? Welke opties zijn er om weer vlot te kunnen lezen?
Wanneer je een bril draagt voor bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of een leessterkte nodig hebt (presbyopie) dan is refractieve chirurgie een mogelijkheid om goed te kunnen zien zonder je bril. We zetten de verschillende soorten behandelingen op een rijtje.
Er zijn gesofisticeerde methoden ontwikkeld om de toekomstige lengte van kinderen te voorspellen, waarbij ondermeer gebruik wordt gemaakt van de botleeftijd. Die maat geeft aan hoe ver het kind reeds gevorderd is in zijn ontwikkeling.
Een gezond menselijk lichaam functioneert het best als het binnenin een temperatuur heeft van ruim 37° C. Tot 38 graden spreekt men van verhoging, vanaf 38 graden spreken we van koorts. Maar op welke plaats meet je best die lichaamstemperatuur, en met welke thermometer?
Als je oogdruppels of andere oogmedicatie moet gebruiken, moet je je lenzen dan uitdoen? En indien dat zo is, hoe lang wacht je dan best alvorens ze weer in te doen?
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) lanceert een informatiecampagne om gezondheidszorgbeoefenaars en hun patiënten te informeren over medische hulpmiddelen.
Als je een MRI-scan moet laten maken, moet je op verschillende dingen letten. Je mag bijvoorbeeld geen kleding dragen waarin metaal zit, je moet sieraden afdoen en mag bij een scan van het hoofd geen make-up dragen. Zelfs tatoeages moet je melden. Maar waarom?
Op de skipiste moeten je ogen voldoende beschermd zijn. Op grote hoogte is de uv-straling van de zon namelijk heel sterk en door het witte tapijt wordt het zonlicht nog eens extra in je ogen gereflecteerd.
In Zuidoost-Azië neemt bijziendheid epidemische proporties aan. Men doopte het al de myopia boom, met lokale pieken tot 90 procent. Ook in de Verenigde Staten steeg bijziendheid de laatste dertig jaar, van 25 naar 44 procent, en in Europa is die trend er ook. Komt er ook hier een bijziende generatie aan?
Low-level lichttherapie, waarbij infrarood laserlicht gebruikt wordt om wondheling te stimuleren, voorkomt ernstige huidaandoeningen bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Dat is het besluit van een onderzoek aan Jessa Ziekenhuis en UHasselt.
Het laten implanteren van siliconen kan je meer zelfvertrouwen geven en de kwaliteit van je leven verbeteren. Het is echter geen garantie voor een groter gevoel van eigenwaarde.
Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie. Het onderzoek verscheen in het vakblad Frontiers in Neuroscience.
Klinieken zouden minder vaak CT-scans moeten uitvoeren bij kinderen, omdat de straling ervan het risico op hersentumors vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kankerinstituut onder bijna 170.000 kinderen in 42 Nederlandse ziekenhuizen.
Als u zelf uw bloeddruk thuis gaat controleren, is het van belang dat u een goede automatische elektronische bloeddrukmeter aanschaft. Er zijn verschillende bloeddrukmeters te koop. Niet alle bloeddrukmeters geven echter een betrouwbaar resultaat.
Cataract ontstaat meestal langzaam en komt meestal in beide ogen voor. Maar het kan ook in één oog ontstaan. De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt is sterk wisselend. Een plots verlies van het zicht kan dus nooit duiden op cataract.
Cataract of staar is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, vooral bij mensen boven 55 jaar. Als je cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.
Cardiologen van UZ Gasthuisberg hebben voor het eerst in België de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht bij een hartpatiënt. De pacemaker ter grootte van het topje van een pink wordt op een totaal andere manier ingebracht dan een conventionele pacemaker.
Door de bil- en hamstringspieren bij patiënten met een dwarslaesie te stimuleren, wordt decubitus of doorligwonden voorkomen.
Decubitus is een veel voorkomend probleem bij patiënten met een dwarslaesie.
Chris Bossuyt is een actieve vrouw van 60 jaar. Een zestal jaar terug werd ze van de ene dag op de andere slechtziend en ze weet dat ze stilaan helemaal blind wordt. Ze vertelt hoe ze de nodige moed bijeensprokkelde na zo’n mokerslag, hoe ze haar nieuwe leven heeft ingevuld en vooral wat ze doet om positief te blijven!
Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Ze worden op een rechthoekig glaasje uitgestreken. Daarna vindt onderzoek in het laboratorium plaats.
Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt.