Waarom je beter niet met contactlenzen kan slapen

123-oog-contactlens-07-15.jpg

nieuws

Veel mensen die contactlenzen dragen overdag, durven die ook ’s nachts wel eens inhouden. Nochtans kunnen de gevolgen ernstig zijn, zo meldt ook de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC naar aanleiding van een onderzoeksrapport. 

Uit cijfers blijkt dat een derde van de contactlensdragers af en toe, geregeld of zelfs nooit uitneemt voor het slapen, wat het risico op ernstige oogschade tot acht keer vergroot. 

Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?

Risico op infectieuze keratitis tot 8 keer groter

Ziektekiemen kunnen het hoornvlies binnendringen en een zweer veroorzaken. Een antibioticabehandeling kan dit proces tegengaan, maar als er te laat mee wordt begonnen of als de behandeling niet goed werkt, kan dat catastrofaal zijn, met zelfs blijvend gezichtsverlies als gevolg. Slapen met contactlenzen maakt je kwetsbaarder voor zo’n een bacteriële ontsteking van het hoornvlies (infectieuze keratitis), omdat het een optimale zuurstoftoevoer naar het oog verhindert, wat ook tot uitdroging leidt. Traanvocht bevat echter natuurlijke proteïnen (lisozymes) die een antibacteriële werking hebben, en daarnaast kunnen tranen vreemde elementen die het oog binnendringen verwijderen. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen oogirritatie?

Essentiële hygiënische maatregelen

Zonder deze twee verdedigingslinies neemt het risico op infectie dus toe, vooral als de drager van de lenzen zich niet houdt aan de essentiële hygiënische maatregelen. Zo moet je steeds je handen wassen met zeep voordat je de lenzen aanraakt en moeten de lenzen altijd gereinigd worden met een specifiek product. Dat product moet bovendien dagelijks vervangen worden en het is ook belangrijk om de lenzen niet langer te gebruiken dan aangegeven door de fabrikant of voorgeschreven door de oogarts. Ten slotte is het ook belangrijk om contact met water te vermijden, aangezien water veel bacteriën met zich meedraagt. Neem je lenzen dus altijd uit voordat je een douche neemt of gaat zwemmen, en gebruik in geen enkel geval kraanwater om de lenzen te spoelen. 

Lees ook: Getuigenis: Sofie liet haar ogen laseren (Lasik)

Bronnen:
https://www.cdc.gov
https://www.ntvg.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram