Test: hoe groot wordt mijn kind ?

123-personen-lengte-gezin-05-18.jpg

testen Er zijn gesofisticeerde methoden ontwikkeld om de toekomstige lengte van kinderen te voorspellen, waarbij ondermeer gebruik wordt gemaakt van de botleeftijd. Die maat geeft aan hoe ver het kind reeds gevorderd is in zijn ontwikkeling. Maar je kan ook de toekomste lengte inschatten aan de hand van de grootte van de ouders.

Op basis van botleeftijd

Er zijn gesofisticeerde methoden ontwikkeld om de toekomstige lengte van kinderen te voorspellen, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van de botleeftijd. Die maat geeft aan hoe ver het kind reeds gevorderd is in zijn ontwikkeling.
Sommige kinderen zijn vroegrijp (bereiken hun definitieve lengte op een kalenderleeftijd van 16-17 jaar), andere hebben een trager groeiritme en bereiken slechts later hun definitieve lengte.
Het bepalen van de botleeftijd gebeurt aan de hand van een eenvoudige radiologische opname van de linkerpols. Naargelang de ontwikkeling van de verschillende pols- en handwortelbeentjes kan een geoefend radioloog dan bepalen wat de precieze leeftijd is van het kind. Daarvoor bestaan verschillende methodes of 'atlassen'. Eens men de botleeftijd kent, kan men via bepaalde formules, zoals de RVS-methode van Tanner, de toekomstige lengte voorspellen.

Voor een jongen van 8 geldt bv. volgende formule:

Volwassen lengte = (1,22 x huidige lengte in cm) - (7,2 x leeftijd in jaren) - (0,4 x RVS botleeftijd in jaren) + 82.

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Op basis van lengte ouders

Met de formule van Havlicek kan je bij benadering de lengte van je kind voorspellen aan de hand van de grootte van beide ouders: 

  • Voor jongens: (lengte vader + lengte moeder) x 1,08, gedeeld door 2. 
  • Voor meisjes: (lengte vader x 0,923) + lengte moeder, gedeeld door 2.

Lees ook: Hoeveel calorieën heb je nodig op basis van je leeftijd, lengte en gewicht?


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram