Test: hoe groot wordt mijn kind ?

123-personen-lengte-gezin-05-18.jpg

testen

Om een nauwkeurige voorspelling te krijgen van de lengte van je kind, moet je naar het DNA kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie aan de universiteit van Queensland. Onderzoekers hebben het DNA van maar liefst 5,4 miljoen mensen geanalyseerd en 12.000 genetische variaties ontdekt die invloed hebben op lichaamslengte. Deze bevindingen stellen hen in staat om met behulp van DNA niet alleen de toekomstige lichaamslengte nauwkeuriger te voorspellen dan voorheen, maar ook sneller verborgen ziektes op te sporen die de groei remmen.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om een schatting te maken van hoe groot je kind wordt, aan de hand van onderstaande formules bijvoorbeeld. 

Op basis van botleeftijd

De botleeftijd geeft aan hoe ver het kind reeds gevorderd is in zijn ontwikkeling.
Sommige kinderen zijn vroegrijp (bereiken hun definitieve lengte op een kalenderleeftijd van 16-17 jaar), andere hebben een trager groeiritme en bereiken slechts later hun definitieve lengte.

Het bepalen van de botleeftijd gebeurt aan de hand van een eenvoudige radiologische opname van de linkerpols. Naargelang de ontwikkeling van de verschillende pols- en handwortelbeentjes kan een geoefend radioloog dan bepalen wat de precieze leeftijd is van het kind. Daarvoor bestaan verschillende methodes of 'atlassen'. Eens men de botleeftijd kent, kan men via bepaalde formules, zoals de RVS-methode van Tanner, de toekomstige lengte voorspellen.

Voor een jongen van 8 geldt bv. volgende formule:

Volwassen lengte = (1,22 x huidige lengte in cm) - (7,2 x leeftijd in jaren) - (0,4 x RVS botleeftijd in jaren) + 82.

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Op basis van lengte ouders

Met de formule van Havlicek kan je bij benadering de lengte van je kind voorspellen aan de hand van de grootte van beide ouders: 

  • Voor jongens: (lengte vader + lengte moeder) x 1,08, gedeeld door 2. 
  • Voor meisjes: (lengte vader x 0,923) + lengte moeder, gedeeld door 2.

Lees ook: Hoeveel calorieën heb je nodig op basis van je leeftijd, lengte en gewicht?

Bronnen:
https://www.vwvj.be
https://opvoedacademy.nl
https://www.nature.com


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram