Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-vr-meisje-acne-huid-spiegel-10-18.png

nieuws

Je hoort weleens dat meisjes nu op jongere leeftijd in de puberteit komen dan in het verleden en een nieuwe overzichtsstudie uit Denemarken lijkt dat te bevestigen. Maar de wetenschappers keken enkel naar de eerste borstontwikkeling bij meisjes, die vandaag dus gemiddeld een stuk eerder begint dan in de late jaren 1970, en niet naar andere belangrijke aspecten.

De wetenschappers van het hospitaal Rigshospitalet in Kopenhagen analyseerden voor hun studie 38 verschillende onderzoeken, waar tienduizenden meisjes aan deelnamen. Ze concludeerden dat de leeftijd per decennium zo’n drie maanden was opgeschoven, en dat de meisjes nu al gemiddeld zo’n jaar eerder puberen dan 40 jaar geleden.

In Europa zou de puberteit bij meisjes nu gemiddeld beginnen tussen de 9,8 en 10,8 jaar oud. In de Verenigde Staten nog iets eerder, tussen de 8,8 en 10,3 jaar. Bij Afrikaanse meisjes zou de nieuwe fase in hun leven dan weer iets later beginnen, tussen de 10,1 en 13,1 jaar.

Zwaarlijvigheid en hormoonverstoorders

De wetenschappers definieerden het begin van de puberteit bij meisjes als het moment dat borstweefsel zich begon te ontwikkelen. Hoewel ze niet specifiek onderzochten waarom de borstontwikkeling vroeger begon, kwamen ze wel met twee hypothesen. 

Ze wezen erop dat het wereldwijd meer voorkomen van zwaarlijvigheid waarschijnlijk een rol speelt. Daarnaast zou er ook een verband zijn met hormoonverstorende chemicaliën, die o.a. in verzorgingsproducten, pesticiden en plastic verpakkingen zitten. Het is onduidelijk welke impact het eerder ontwikkelen van borstweefsel kan hebben op de gezondheid.

Puberteit Vlaamse meisjes

De wetenschappers uit Kopenhagen keken echter niet naar andere belangrijke aspecten van het begin van de puberteit – zoals de eerste maandstonden, het groeien van oksel- en schaamhaar en een groeispurt. Andere experten menen daarom dat je op basis van de nieuwe bevindingen niet kan stellen dat de puberteit bij meisjes werkelijk vervroegd is. 

Voor Vlaanderen zijn er op dit moment weinig concrete statistieken beschikbaar over het begin van de puberteit. Maar daar zal binnenkort verandering in komen, want de Vlaamse overheid voert op dit moment een grote analyse uit op basis van de gegevens die de CLB’s aanleveren over de medische onderzoeken van schoolkinderen.

Lees ook: Wat zijn hormonen en wat doen ze?

Bronnen:
https://jamanetwork.com
https://www.nieuwsblad.be
https://www.theguardian.com


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram