Wachten op de eerste menstruatie
dossier
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun elfde en zestiende. Het tijdstip waarop de eerste menstruatie optreedt, wordt de menarche genoemd.
In 1830 kreeg een meisje in West-Europa haar eerste menstruatie op haar zeventiende jaar. Tegen het einde van de negentiende eeuw, was de gemiddelde leeftijd al gedaald tot 15 jaar, nu zou dat rond 11-12 jaar liggen.
Lees ook: Waarom krijgen meisjes steeds vroeger hun regels en wat zijn de gevolgen?
Wanneer treedt de menstruatie op?
- Een eerste menstruatie als je veertien of vijftien bent, is heel normaal, maar ze kunnen ook vroeger of later komen. Ook meisjes die op hun 10de beginnen menstrueren zijn perfect normaal. Ben je op je zestiende nog niet ongesteld geworden, dan is dat geen reden om ongerust te zijn. Als je wel andere vrouwelijke kenmerken krijgt, zoals borsten of schaamhaar, dan kan je gewoon afwachten tot je vanzelf ongesteld wordt.
- De leeftijd waarop je voor het eerst menstrueert, is voor een groot deel erfelijk. Moeders en dochters beginnen vaak rond dezelfde leeftijd te menstrueren. Ook op het vlak van de hoeveelheid bloedverlies, de duur van de cyclus en het al dan niet hebben van menstruatiepijn, zijn er veel gelijkenissen tussen moeders en dochters.
- Verschillende zaken kunnen een rol spelen bij het komen of uitblijven van je menstruatie. Soms valt de eerste menstruatie samen met een belangrijke of speciale gebeurtenis, bijvoorbeeld een verhuizing, een schoolkamp of een reis. Anderzijds kunnen spanningen thuis of op school ervoor zorgen dat je eerste maandstonden uitblijven. Ook intensief sporten kan de oorzaak zijn dat je menstruatie niet komt (of dat een bestaande menstruatiecyclus wordt onderbroken).
- Meisjes die stevig gebouwd zijn, menstrueren doorgaans wat vroeger. Als je daarentegen erg mager bent of een streng diëet volgt, kan je menstruatie langer wegblijven.
Lees ook: Correct gebruik van tampons is belangrijk voor je gezondheid
Wanneer naar de dokter?
Indien je heel jonge leeftijd (jonger dan 10 jaar) begint te menstrueren zonder dat er sprake is van borstontwikkeling, of indien je na je zestiende nog geen maandstonen hebt, kan het aangewezen zijn om een arts te raadplegen. Hij/zij kan beoordelen of alles normaal is. Er kunnen misschien medische redenen zijn voor deze vertraging, zoals een afwijking van de eierstokken, een hormonale stoornis enz. Of het kan te maken hebben met andere factoren zoals te intensief sporten of een te laag lichaamsgewicht.
Lees ook: Menstruatiecups: een veilig alternatief voor tampons of maandverband
De eerste tekenen
Vaak heb je nog geen menstruatie, maar merk je wel aan je lichaam dat er iets aan het veranderen is. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar en een witte of geelachtige vaginale afscheiding. Dat is het bewijs dat je vrouwelijke hormonen goed werken. Je eerste menstruatie komt dan op een gegeven moment vanzelf.
Lees ook: Hoe kan je menstruatiesponsjes veilig hergebruiken?
Hoe is de eerste menstruatie?
Dat is voor iedereen anders. De eerste menstruatie kan een normale menstruatie van 3 tot 7 dagen zijn. Bij sommige meisjes is de bloeding zo licht dat ze alleen een bloedvlek of een kleine roodbruine vlek in hun onderbroek zien.
Lees ook: Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid
Is een onregelmatige menstruatie normaal?
Twee op de drie meisjes heeft in de eerste 1 tot 2 jaar na de menarche ( = eerste menstruatie) een onregelmatige menstruatiecyclus. Dat is heel normaal. De onregelmatigheid van de cyclus geeft aan dat de aanmaak van geslachtshormonen nog niet voldoende in balans is voor een regelmatige menstruatie.
Lees ook: Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?
Vanaf wanneer ben je vruchtbaar?
Vlak voor je eerste menstruatie ben je misschien al vruchtbaar. Als je vrijt, gebruik je dus beter een voorbehoedsmiddel zoals de anticonceptiepil. Die kan je al nemen voor je menstrueert. Let wel, de pil beschermt je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een condoom biedt die bescherming wel.
Bronnen:
www.gynandco.be
www.seksualiteit.be