Menstruatiecups: een veilig alternatief voor tampons of maandverband

123-menstruatiecup-08-19.jpg

nieuws

Herbruikbare menstruatiecups zijn een betrouwbaar en veilig alternatief voor tampons of maandverband. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek. 

De menstruatiecup is een soort kuipje uit (meestal) siliconen dat tijdens de maandstonden in de vagina wordt ingebracht en het menstruatiebloed opvangt. Een paar keer per dag leeg je het kuipje en na je menstruatie kan je het bijhouden tot de volgende cyclus. Ze winnen aan populariteit omdat ze herbruikbaar zijn. De plaatsing is vergelijkbaar met die van een pessarium.

Volgens deze Britse studie zijn menstruatiecups waarschijnlijk even effectief en veilig zijn als tampons of maandverband. Het inbrengen kost in het begin wel moeite, maar wie doorzet, went er snel aan. Lekkage werd gerapporteerd door 3 tot 31% van de bevraagde vrouwen. Eén op drie vrouwen vond de cup moeilijk in te brengen, maar dat verbeterde naarmate het systeem vaker gebruikt werd. Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. 

Een cup kost slechts een fractie (5 tot 7%, wanneer je de cup 10 jaar gebruikt) van wat gespendeerd wordt aan tampons of maandverband. Menstruatiecups zijn ook beter voor het milieu: er is zo goed als geen afval. 
Voor vrouwen met een spiraaltje is verder onderzoek nodig: er zijn meldingen dat de cup het spiraaltje verplaatst. 

Verhoogde kans op tamponziekte?
Onlangs ontstond in de pers nog enige onrust naar aanleiding van een Frans onderzoek waaruit zou blijken dat menstruatiecupjes de kans op zogenaamde tamponziekte of toxic shock syndroom (TSS) door een besmetting met stafylokokken verhoogt.

Ook in deze studie werden een aantal gevallen van TSS vastgesteld bij gebruiksters van menstruatiecups. Dat risico is echter zeer beperkt en is vergelijkbaar met gewone tampons, preciseerde het Franse referentiecentrum voor stafylokokken. Net zoals bij een tampon, is het vermoedelijk de manier waarop een cup wordt gebruikt die het risico verhoogt op een toxische shock. Bij een hygiënisch gebruik van de menstruatiecups is het risico verwaarloosbaar.

Gebruikstips
  • Draag een menstruatiecup, net zoals een tampon, niet langer dan 6 uur aan een stuk. 
  • Indien mogelijk de cup om de vier uur en zeker na zes uur schoonmaken met water en geurloze zeep.
  • Draag de menstruatiecup bij voorkeur niet ’s nachts.
  • Na de menstruatie de gebruikte cup een vijftal minuten onderdompelen in kokend water om bacteriën te doden. Nadien grondig afspoelen met schoon water. 

Lees ook: Zijn tampons gevaarlijk?

Bron
www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30111-2/fulltext
www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/menstrual-cups-safe-and-effective-alternative-tampons-and-pads/
www.chu-lyon.fr/fr/choc-toxique-enquete-sur-lusage-des-tampons-periodiques


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram