- nieuwsStap dichter bij vaccin tegen kanker dankzij financiële steun Stichting tegen Kanker
- dossierDengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties
- nieuwsHeldere gesprekken met Lumity
- nieuwsMeer vraag naar ruggenprik bij bevalling in Nederland
- dossierScreening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?
Koorts meten: hoe en waar?
dossier
Een gezond menselijk lichaam functioneert het best als het binnenin een temperatuur heeft van ruim 37° C. Tot 38 graden spreekt men van verhoging, vanaf 38 graden spreken we van koorts. Een lichaamstemperatuur van meer dan 42,6°C is dodelijk.
De ‘normale’ lichaamstemperatuur kan van persoon tot persoon wat verschillen. In de bovenbenen en bovenarmen bedraagt de temperatuur 34°C tot 36°C, in de voeten en handen gemiddeld 28°C. Onze temperatuur verandert ook doorheen de dag: overdag is hij hoger dan ‘s nachts en tegen de avond hoger dan in de ochtend, en uiteraard is de temperatuur ook afhankelijk van de fysieke activiteit op dat moment. Bij vrouwen wordt de temperatuur bovendien beïnvloed door de menstruele cyclus.
Baby's en kinderen van een jonge leeftijd hebben een hogere lichaamstemperatuur dan oudere kinderen en volwassenen. Dat komt omdat hun ‘oppervlakte’ in verhouding met hun gewicht groter is en hun stofwisseling actiever. Pasgeboren baby's hebben een gemiddelde temperatuur van 37,5° Celsius.
Strikt gezien is onze lichaamstemperatuur de temperatuur van de hypothalamus in onze hersenen, die een cruciale rol bij de lichaamstemperatuurregeling speelt, en van de organen binnen ons lichaam, die noodzakelijk zijn voor het overleven. Aangezien we daar niet bij kunnen, meten we onze lichaamstemperatuur op plaatsen die makkelijker toegankelijk zijn. Die metingen zijn nooit 100% correct, dus meet je, om een accuraat beeld te krijgen van je lichaamstemperatuur, best drie keer per dag (‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds), telkens op dezelfde plaats en met hetzelfde meetinstrument. Afhankelijk van waar je meet en welke thermometer je gebruikt, verschilt de meettijd, dus de tijd gedurende dewelke je een thermometer moet laten zitten.
Meting Lichaamstemperatuur Accuraatheid
aars 37,8°C 36,6 t/m 38,0°C
mond 37°C 35,5 t/m 37,5°C
oksel 36,5°C 34,7 t/m 37,3°C
oor 37,5°C 35,8 t/m 38,0°C
Lees ook: Wanneer spreken we van koorts en hoe wordt koorts behandeld?
Op welke plaatsen kan je best je temperatuur nemen?
Temperatuur meten in de anus (rectaal)
De temperatuur rectaal meten is medische standaard. Hier is de meting van de lichaamstemperatuur het meest precies. Periphere temperatuurmetingen zoals onder de oksel of aan het voorhoofd zijn niet accuraat genoeg als de lichaamstemperatuur invloed heeft op een klinisch besluit. Een licht verhoogde lichaamstemperatuur (37,5°C bis 37,9°C) of lichte koorts (38,0°C - 38,4°C) zijn belangrijke indicatoren voor een infectie, vooral bij ouderen of mensen met een immuunzwakte, bij collagenosen (een auto-immune ziekte waarbij het bindweefsel betrokken is) of kanker.
Lees ook: Dafalgan werkt sneller met bruiswater
Lees ook: Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?
Lees ook: Test jezelf: Heb je griep of ben je verkouden?
Lees ook: Diarree: wanneer moet je naar de dokter?
Het schoonmaken van de thermometer
Reinig de thermometer zoals bij de productinformatie aangegeven is. Zuiver de punt van de thermometer voor en na elk gebruik met ontsmettingsalcohol (70°) of zeep en lauw water. Daarna spoel je hem met koud water af. Zo vermijd je de overdracht van ziekteverwekkers.
Lees ook: Onze lichaamstemperatuur is niet (meer) 37°C
Koorts meten bij baby's

Lees ook: Koorts bij kinderen: waarop moet je letten?