Wat is astigmatisme, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

In dit artikel
Wat is astigmatisme, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

dossier

Astigmatisme is een afwijking waarbij je zicht zowel voor ver als nabij onscherp is. Een astigmatisme correctie in een bril of contactlenzen wordt ook wel ‘cilinder’ genoemd. 

Het hoornvlies of de cornea is de voorste doorschijnende laag van het oog waardoor het licht binnenvalt. De eerste breking van de lichtstralen gebeurt dus door het hoornvlies. Een gelijke en regelmatige kromming van het hoornvlies in alle richtingen is nodig om scherp te kunnen zien.

Bij een oog met astigmatisme is het oogoppervlak niet bolvormig zoals een voetbal, maar eerder gevormd zoals een rugbybal. Het hoornvlies heeft dan een vlakke en een steile as. Het licht dat in het oog binnenkomt, wordt daardoor gefocust op verschillende punten. Hierdoor ontstaat een vervormd, onscherp beeld. 

Hoe ontstaat astigmatisme?

unsplash_ogen_bruin_gezicht_oog.jpg
Meestal is astigmatisme aangeboren. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een oogletsel, sommige oogaandoeningen (zoals bijvoorbeeld keratoconus: een aandoening waarbij een onregelmatig astigmatisme ontstaat doordat het hoornvlies een conische vorm krijgt) of oogchirurgie.

Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid of verziendheid.

Wat zijn de klachten van astigmatisme?

De meeste patiënten met astigmatisme klagen van een onscherp zicht. In sommige gevallen kan een astigmatisme afwijking ook hoofdpijnklachten, last bij computerwerk of moeite met het onderscheiden van kleine tekst verklaren.

Wat kan je doen aan astigmatisme?

Meestal wordt astigmatisme gecorrigeerd door middel van cilindrische contactlenzen (ook wel torische contactlenzen genoemd)  of een bril met een cilindrische correctie, eventueel in combinatie met een negatieve of positieve sterkte om ook bijziendheid of verziendheid te corrigeren.

Een cilinderafwijking kan ook met ogen laseren (LASIK, PRK/LASEK of SMILE) behandeld worden. Hierbij wordt de refractie afwijking gecorrigeerd zodat een bril of contactlenzen niet meer nodig zijn. 

Daarnaast is een lensvervanging ook mogelijk. De natuurlijke ooglens wordt vervangen door een kunstlens. In geval van astigmatisme kunnen zogenaamde ‘torische’ implantlenzen gebruikt worden. 

Bron:
Isabel Pinxten
oogarts-oogchirurg Laser Vision Clinics Gent
www.laservisionclinics.be


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram