Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?

123-man-tatoo-tablet-03-19.png

nieuws

Als je een MRI-scan laat maken, moet je op verschillende dingen letten. Je mag bijvoorbeeld geen kleding dragen waarin metaal zit, je moet sieraden afdoen en mag bij een scan van het hoofd geen make-up dragen. Zelfs tatoeages moet je melden. Maar waarom?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Daarmee worden signalen door de weke delen van het lichaam gestuurd, zoals de spieren, pezen, gewrichten, wervelkolom, hersenen en organen in de buik. Een computer zet die signalen om in gedetailleerd driedimensionaal beeld. Zo kan de radioloog de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied goed beoordelen.

Op verschillende websites is te lezen dat tatoeages in een MRI-scan veel pijn kunnen veroorzaken. De magnetische kracht van een MRI zou zo sterk zijn dat de metaaldeeltjes die in een tatoeage zitten worden aangetrokken en zich onder de huid verplaatsen. Vooral oudere tatoeages met de kleuren rood, bruin of zwart, kunnen ijzer of titaniumoxide bevatten. 

Door de magnetische straling op je tatoeage kun je effectief blaren krijgen of kunnen de beelden verstoord worden. Maar dat komt niet door de aantrekking tot de magneet. Daar zijn de metaaldeeltjes veel te klein voor. Voor het maken van de beelden stuurt de MRI energie door het lichaam van een patiënt. Die energiegolven kunnen reageren met de metaaldeeltjes. Daardoor kan je tatoeage opwarmen en blaren veroorzaken. En dat kan flink pijn doen.

Een geruststelling: hoewel er op internet genoeg plaatjes te vinden zijn van mensen met enorme blaren, is dat uiterst zeldzaam. Een patiënt kan bovendien direct op de bel drukken als hij heftige opwarming voelt. Dan wordt de MRI-scan meteen gestopt.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram