Zijn tatoeages kankerverwekkend?

123-tatoe-08-16.jpg

nieuws Een recent rapport van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Unie waarschuwt dat sommige inkt die voor tatoeages en permanente make-up worden gebruikt een risico op kanker zouden inhouden. Alhoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat tatoeage-inkt effectief kankerverwekkend is, zijn er redenen tot onrust, zegt de Stichting tegen Kanker.
Vorig jaar waarschuwde de Nederlandse wareninspectie NVWA dat tatoeage inkt die in Nederland wordt gebruikt stoffen bevat die kankerverwekkend kunnen zijn.

Tatoeages zijn populair
Tatoeages zijn vandaag zeer populair. Volgens schattingen van de Europese Unie is het aantal mensen met een tatoe gestegen van 5 % in 2005 naar 12 % in 2016 (meer dan 60 miljoen mensen in de 28 lidstaten van de EU). In de groep van 16 tot 34 jaar heeft ruim 30 % een tatoe. Meer dan de helft daarvan heeft meer dan een tatoe.

Kankerverwekkende stoffen
Volgens het Nederlandse RIVM geeft aan dat het kankerrisico van tatoeages klein, maar niet verwaarloosbaar is: hoger dan 1 op 1 miljoen. Onder bepaalde omstandigheden kan het risico ook wel 1 op 10.000 zijn. Of een tatoeage een gezondheidsrisico inhoudt, hangt van heel veel verschillende factoren af.
• 60% van de onderzochte gekleurde inkten bevatten volgens het JRC azo-kleurstoffen, waaruit aromatische aminen gevormd kunnen worden en 41% van de zwarte inkten bevat PAK's. Uit deze inkten kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Als deze stoffen in het lichaam vrijkomen vergroot dat de kans op kanker.
• Uv-licht van zon of zonnebank bevordert de vorming van aromatische aminen. Als die in het lichaam vrijkomen vergroot dat de kans op kanker.
• De grootte van de tatoeage, de concentratie van de schadelijke stof en de tijd dat uw lichaam eraan is blootgesteld, spelen een rol bij de ontwikkeling van kanker.
• Bij het weglaseren van tatoeages kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Na het laten zetten van een tatoeage, worden de verschillende stoffen in de inkt gedeeltelijk opgenomen door het lichaam en komen zo terecht in het lymfesysteem. De gevolgen voor de gezondheid zijn niet duidelijk. Wat we wel weten, is dat voor grote tatoeages meer inkt wordt gebruikt en er dus meer stoffen worden opgenomen in het lichaam. We moeten dus omzichtig omspringen met de huidige trend van meer en grotere tatoeages.

Rode inkten gevaarlijker?
Ze veroorzaken vooral allergische reacties. De allergenen worden waarschijnlijk aangemaakt bij de afbraak van de kleurstof in de huid. Waarschijnlijk versnelt het zonlicht dit proces nog.

Zonlicht
Een Deense studie heeft aangetoond dat ongeveer 30% van getatoeëerden huidreacties vertonen bij blootstelling aan de zon (jeuk, zwelling, enz.). Zich beschermen tegen de zon blijft natuurlijk van vitaal belang voor de preventie van huidkankers die worden veroorzaakt door uv-stralen. Zonnebescherming blijkt nu ook belangrijk om onaangename reacties op tatoeages binnen de perken te houden.

Karine Pasteels van de FOD Volksgezondheid raadt ten stelligste aan om te kiezen voor kleine tatoeages in neutrale kleuren en vooral om een tatoeëerder te kiezen die geregistreerd staat bij de FOD Volksgezondheid. Deze tatoeëerders hebben een opleiding gevolgd en zijn dus op de hoogte van de gezondheidsvoorschriften en kennen de te gebruiken materialen en producten.

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/safety-tattoos-and-permanent-make-final-report
http://www.kanker.be/nieuws/tatoeages-en-kanker-wat-zijn-de-risico-s
https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/standpunt-tatoeage-inkt.aspx


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram