voedselallergie

Gastro-intestinale stoornissen, huiduitslag, of shock als gevolg van allergische reacties op allergenen in voedsel.

Misselijk na het eten: 11 mogelijke oorzaken

Misselijk na het eten: 11 mogelijke oorzaken
dossier 19/12/2023

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken die misselijkheid na het eten kunnen verklaren. Het gaat vaak om moeilijkheden met de spijsvertering, maar ook infecties, allergieën, medicijnen of voedselvergiftiging kunnen het probleem zijn.

lees meer »

Alfa-galsyndroom: vleesallergie na tekenbeet

Alfa-galsyndroom: vleesallergie na tekenbeet
dossier 6/04/2023

Dat teken verschillende ziektes kunnen veroorzaken, is intussen alom geweten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld, maar er is ook het alpha-gal syndroom, dat een vleesallergie uitlokt. Medici vragen om alert te zijn, omdat de typische symptomen niet altijd tot uiting komen, maar medisch ingrijpen soms wel nodig is.

lees meer »

Kun je allergisch zijn aan alcohol?

Kun je allergisch zijn aan alcohol?
dossier 12/05/2022

Een alcoholallergie is vrij zeldzaam. Wat vaker voorkomt, is een intolerantie voor alcohol of voor een van de andere bestanddelen die je drankje bevat, zoals sulfieten of gluten bijvoorbeeld.

lees meer »

Waarom kun je doodgaan na het eten van een pinda?

Waarom kun je doodgaan na het eten van een pinda?
video 23/12/2021

"A kiss from death", kopte een krant toen een meisje overleed na een zoen van haar vriendje die pindakaas gegeten had. Het verhaal bleek niet helemaal te kloppen, maar er gaan wel degelijk mensen dood na het eten van een pinda.

lees meer »

Hoe werkt een huidtest voor allergie?

Hoe werkt een huidtest voor allergie?
dossier 28/06/2021

Als je allergisch bent, zal je lichaam overdreven reageren op een lichaamsvreemde stof. Die stof is dan een ‘allergeen’ voor jou. Wijzen bepaalde klachten in die richting, dan kan je drie soorten huidtests laten uitvoeren om je vermoedens te bevestigen.

lees meer »

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten
nieuws 2/01/2020

We zijn dol op pindakaas, maar voor de geschatte 1,8 miljoen kinderen wereldwijd met een allergie ervoor kan een pinda een kwestie van leven of dood zijn. Uit een onderzoek van Stanford Universiteit blijkt nu dat een bepaalde injectie zo’n pinda-allergie twee tot zes weken zou kunnen omkeren.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voedingscentrum lanceert de ingrediëntenchecker

Voedingscentrum lanceert de ingrediëntenchecker
nieuws 4/10/2019

Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wilt letten lanceert het Nederlandse Voedingscentrum een uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker.

lees meer »

Wat is een anafylactische shock?

Wat is een anafylactische shock?
dossier 23/04/2019

Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde stoffen. Soms kan die reactie zo hevig zijn dat ze zelfs levensbedreigend is. In dat geval spreekt men van anafylaxie.

lees meer »

Mag je vliegen met een pinda- of notenallergie?

nieuws 8/04/2019

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben.

lees meer »

Eten zonder gluten

Eten zonder gluten
nieuws 18/02/2019

Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.

lees meer »

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie
nieuws 6/01/2019

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie. Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen.

lees meer »

Voedselallergie bepaald door genen en omgevingsfactoren

Voedselallergie bepaald door genen en omgevingsfactoren
nieuws 8/11/2018

Er zijn meerdere genen die de kans op voedselallergie vergroten, maar de omgeving speelt een belangrijke rol in het daadwerkelijk ontwikkelen van allergie. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Groningen over genetische factoren en omgevingsfactoren bij voedselallergie.

lees meer »

Zijn er meer allergieën dan vroeger?

Zijn er meer allergieën dan vroeger?
nieuws 3/09/2018

Als je tegenwoordig op restaurant gaat, krijg je steeds vaker een lijst met allergenen toegestopt. En die lijst wordt almaar langer. Lijden mensen echt meer aan allergieën dan vroeger? En hoe komt dat?

lees meer »

Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond

Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond
nieuws 31/08/2018

‘Glutenvrij’ heeft vandaag onterecht een gezond imago. Veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten echter vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels en eiwitten dan de gewone versie met gluten. Vaak zijn ze ook veel duurder.

lees meer »

Pinda-allergie kan voorkomen worden

Pinda-allergie kan voorkomen worden
nieuws 18/05/2018

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend kinderen in Nederland een pinda-allergie. Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie voorkomen kan worden door jong te beginnen met het eten van pinda’s.

lees meer »

Netelroos (urticaria)

Netelroos (urticaria)
dossier 28/09/2017

Netelroos of urticaria is een soms ernstige huidaandoening die gepaard gaat met jeuk, uitslag en vaak pijnlijke zwellingen. Het is één van de meest voorkomende huidziekten. 20 procent van de bevolking krijgt gedurende zijn leven wel eens te maken met urticaria.

lees meer »

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd
nieuws 12/09/2017

Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

lees meer »

Melk verhitten tegen koemelkallergie

Melk verhitten tegen koemelkallergie
nieuws 25/07/2017

Ongeveer 2 procent van de kinderen tussen 0 en 2 jaar heeft koemelkallergie. De meeste kinderen ontwikkelen in de eerste paar levensjaren tolerantie voor koemelk. Ze groeien over de koemelkallergie heen. Maar juist in die eerste twee jaar is melk een belangrijke bron van voedingstoffen.

lees meer »

Voedselinspectie haalt kaaskoekjes uit winkelrekken

nieuws 24/05/2017

Het Federaal Voedselagentschap FAVV heeft droge kaaswafels van merk Verduijn's Fine Biscuits en van merk Delhaize uit de winkelrekken gehaald. Ze bevatten te veel minerale oliën. Op basis van een risicoanalyse heeft het FAVV besloten de consument te verwittigen over de aanwezigheid van een potentieel gevaar.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram