Alfa-galsyndroom: vleesallergie na tekenbeet

In dit artikel
Alfa-galsyndroom: vleesallergie na tekenbeet

dossier

Dat teken verschillende ziektes kunnen veroorzaken, is intussen alom geweten. De ziekte van Lyme is de bekendste, maar er is ook het alpha-gal syndroom, dat een allergische reactie op rood vlees uitlokt. Medici vragen om alert te zijn, omdat de typische symptomen niet altijd tot uiting komen, waardoor veel mensen niet weten dat ze het syndroom hebben.  


Lees ook: Waarop moet je letten na een tekenbeet?

Wetenschappers hebben meer dan tien jaar geleden al een verband ontdekt tussen vleesallergieën en tekenbeten, toen patiënten allergische reacties zoals netelroos of anafylaxie ontwikkelden na het eten van rund- of varkensvlees. De meesten waren gebeten door Lone Star teken, die voornamelijk in Amerika voorkomen. Intussen is gebleken dat ook onze 'lokale' teken het syndroom kunnen dragen.

Lees ook: Tekenbeet: welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?

Wat is een vleesallergie?

Vleesallergie is een overgevoeligheid voor het stofje galactose-alfa-1,3-galactose, meestal afgekort tot ‘alfa-gal’. Alfa-gal is een koolhydraat dat in vlees van zoogdieren zit, zoals koeien, varkens, paarden (dus niet in wit vlees zoals kip). Het afweersysteem kan antilichamen aanmaken tegen deze stof. In sommige gevallen leidt dat tot allergische reacties als iemand weer met deze stof in aanraking komt. Dit wordt alfa-galsyndroom of -allergie genoemd. De allergie openbaart zich 2 tot 6 uur nadat de persoon in kwestie vlees eet, of andere voedingsmiddelen die van zoogdieren afkomstig zijn, zoals zuivelproducten of gelatine. De reactie varieert van bultjes en blaasjes tot buikpijn, diarree, misselijkheid en braken of zelfs een ernstige anafylactische shock. 

Lees ook: Wat is een anafylactische shock?

Vleesallergie door een tekenbeet

Bij een tekenbeet ‘spugen’ teken eiwitten in het bloed. Op deze eiwitten kan alfa-gal zitten, want alle teken dragen alfa-gal bij zich. Omdat tests geen voedselallergieën aantonen, ondanks allergische reacties op vleesproducten, weten veel mensen niet dat ze het alfa-gal syndroom hebben. Bovendien meldden wetenschappers een evolutie wat de symptomen betreft: meer en meer patiënten voelen zich enorm misselijk na het eten van rood vlees, maar hebben geen andere allergische reacties zoal jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen of huiduitslag. Medici vragen om alert te zijn, want soms kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn. Ben je gebeten door een teek en heb je last van een allergische reactie na het eten van vlees? Neem dan zeker contact op met je huisarts.


Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

Bronnen:
http://www.rivm.nl
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram