Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond

123-glutenvrij-tarwe-spagh-dieet-08-18.jpg

nieuws

‘Glutenvrij’ heeft vandaag onterecht een gezond imago. Veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten echter vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels en eiwitten dan de gewone versie met gluten. Vaak zijn ze ook veel duurder. Dat bleek recent uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond (www.consumentenbond.nl/kindervoeding/glutenvrije-producten-niet-altijd-gezonder). 
Het wordt nu ook bevestigd door een onderzoek in Canada gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers kochten alle glutenvrije producten bestemd voor kinderen in twee grote supermarktketens in Calgary. Ze vergeleken de voedingswaarde met vergelijkbare niet-glutenvrije producten. De glutenvrije producten bevatten minder (verzadigd) vet en zout dan de niet-glutenvrije producten, maar minder eiwitten en meer suiker. De onderzoekers besluiten dat de glutenvrije producten niet gezonder zijn en mogelijk zelfs ongezonder door de grote hoeveelheid suikers. 

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram