voeding

Melk goed voor borstkanker maar slecht voor prostaatkanker

nieuws 11/03/2003

Volgens een studie in het International Journal of Cancer van de Universiteit van Oslo bij ruim 48.000 vrouwen voor de menopauze bestaat er een verband tussen het drinken van melk en borstkanker. Bij vrouwen tussen 34 en 39 die als kind veel melk dronken, werd minder borstkanker vastgesteld, maar bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 40 en 49 kon geen verband worden vastgesteld.

lees meer »

Vetrijke voeding kan astma verergeren

nieuws 9/02/2004

Volgens onderzoekers van het Australische Royal Children's Hospital in Melbourne verhogen polyonverzadigde vetzuren bij jonge kinderen het risico op ademhalingsproblemen. De onderzoekers volgden 974 kinderen tussen 3 en 5 jaar om de oorzaken van astma te achterhalen.

lees meer »

Zo gezond als een visje

Zo gezond als een visje
dossier 17/12/2018

Op culinair vlak zijn er met vis mogelijkheden zat. Er is niet alleen het ruime visaanbod maar ook de vele bereidingsmogelijkheden en het feit dat vis bij zoveel verschillende eetsituaties past:

lees meer »

Verstandig frituren

Verstandig frituren
dossier 3/11/2015

Een portie lekkere frietjes of kroketten! Af en toe kunnen we er echt niet aan weerstaan. Spijtig genoeg doen gefrituurde gerechten gemakkelijk de personenweegschaal aantikken omwille van hun hoge vetgehalte.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mediterrane voeding

dossier 11/07/2022

Eén ding is zeker: een mediterrane voeding is veel meer dan olijfolie, wat tomatensaus en rode wijn.

lees meer »

Flesvoeding imiteert borstvoeding

nieuws 10/08/2021

Borstvoeding is nog steeds het beste,maar nu is er een melkformule op de markt die dichter aanleunt bij borstvoeding.De Food and Drug Administration (FDA) zal bepaalde firma’s toelaten om bepaalde essentiële vetzuren toe te voegen in poedermelk.

lees meer »

Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging

dossier 11/07/2022

De opeenvolging van verschillende voedselschandalen in ons land heeft zowel de overheid als de voedingsindustrie ertoe aangezet verscherpt toe te kijken op een veilige productie van onze voeding.

lees meer »

Over alcoholgebruik: Drink wijzer

boeken/interviews 7/03/2003

Het boek wil de lezer helpen om zelf keuzes te maken over zijn of haar drankgebruik. Aan de hand van vragenlijsten, kwisvragen, oplossingen en adviezen wordt gezocht naar wat nu eigenlijk ‘problematisch’ alcoholgebruik is - want dat is niet altijd zo simpel vast te stellen – en wordt gesuggereerd wat je kan doen om drankmisbruik weer onder controle te krijgen.

lees meer »

Kruiden kunnen operatie bemoeilijken

nieuws 9/11/2005

Diverse kruidenpreparaten kunnen de risico's op complicaties tijdens een operatie verhogen. Ze kunnen de hartslag verhogen of verlagen, bloedstolling vertragen, het immuunsysteem verstoren en invloed hebben op de duur van de verdoving. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Chicago. Volgens het onderzoek moeten kruidenkuren minstens twee weken voor een operatie worden gestopt

lees meer »

Kinderen en fruitsap

Kinderen en fruitsap
dossier 3/11/2015

Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap.

lees meer »

Ook bier zou beschermen tegen hartziekten

nieuws 29/10/2019

Dat wijn (in kleine hoeveelheden weliswaar) beschermt tegen hart- en vaatziekten is intussen door tal van onderzoeken bevestigd. Nu blijkt dat ook bier gezond zou zijn voor het hart. Bier bevat namelijk foliumzuur of vitamine B9, dat vooral voorkomt in lever en verse groenten, maar ook in biergist.

lees meer »

Walnoten verlagen cholesterol

nieuws 11/03/2003

Recent heeft een Amerikaanse studie van de University of California nogmaals bevestigd dat wal- of okkernoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen.

lees meer »

Vlees in de gezonde keuken

dossier 6/05/2021

Over vlees worden nogal eens ongenuanceerde uitspraken gedaan die de consument wantrouwig maken tegenover een product dat nochtans waardevolle voedingsstoffen bevat.

lees meer »

Transvetten verhogen risico op diabetes

nieuws 24/11/2021

Het risico op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) is niet afhankelijk van de totale vetconsumptie maar wel van het soort vet dat men eet. Er zijn met andere woorden goede en slechte vetten, zo blijkt uit een grote Amerikaanse studie die gedurende 20 jaar meer dan 6.000 vrouwen tussen 35 en 55 jaar volgde.

lees meer »

Brood, broodnodig

dossier 5/05/2021

Brood verwent klein en groot! Met deze slogan worden de troeven van brood prima samengevat. Brood is lekker, voedzaam en gezond en er is een grote variatie in smaak en soort. Brood behoort niet voor niets tot de tweede bouwlaag van de voedingsdriehoek.

lees meer »

Honing meer dan zoet

nieuws 7/10/2020

Misschien krijgen al die mensen die er al lang van overtuigd zijn dat honing gezond is, dan toch gelijk. Honing zou namelijk, net zoals bv. groenten en fruit, maar ook thee en (misschien) rode wijn, bepaalde anti-oxidantia bevatten

lees meer »

Alcohol en weinig foliumzuur verhoogt risico op borstkanker

nieuws 29/10/2019

Postmenopausale vrouwen die dagelijks meer dan een half glas alcohol drinken én te weinig foliumzuur nemen, lopen een verhoogd risico op borstkanker, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Vrouwen die niet drinken en veel foliumzuur innemen, hebben tot 60% minder kans op borstkanker.

lees meer »

Gebrek aan vitamine B oorzaak van Alzheimer?

nieuws 29/10/2019

Oudere mensen met een laag gehalte van vitamine B12 en foliumzuur in het bloed, lopen een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer zeggen Zweedse onderzoekers. Ze benadrukken evenwel dat er geen bewijzen zijn dat een gebrek aan deze vitamines de oorzaak zouden zijn van de ziekte. Maar blijkbaar hebben ze wel een soort signaalfunctie.

lees meer »

Alcohol ook goed voor hartpatiënten

nieuws 7/03/2003

Tal van studies hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik het risico op een hartaanval zou kunnen doen dalen. Twee nieuwe studies tonen nu ook aan dat één drankje per dag ook voordelig kan zijn bij hartpatiënten na een hartaanval en bij ouderen om hartfalen te voorkomen.

lees meer »

Vitamines hebben weinig zin om hartziekten te voorkomen

nieuws 30/08/2022

Bepaalde vitamines (A, C, E, en beta-caroteen) worden vaak aangeprezen omdat ze hartziekten zouden helpen voorkomen. Deze vitamines worden ook anti-oxydantia genoemd omdat ze het proces waarbij LDL-cholesterol bijdraagt tot de vorming van aderverkalking zouden kunnen afremmen.

lees meer »

Peutervoeding

Peutervoeding
dossier 28/02/2024

Hoewel peuters vanaf de leeftijd van ongeveer 1 jaar kunnen mee-eten uit de gezinspot, mogen specifieke voedingsbehoeften die van belang zijn voor hun verdere groei en ontwikkeling niet uit het oog worden verloren.

lees meer »

Langdurige borstvoeding kan schadelijk zijn

nieuws 2/02/2007

Volgens een Brits onderzoek zou het langdurig geven van borstvoeding niet alleen voordelen hebben. Volwassenen die als baby meer dan 4 maanden lang uitsluitend borstvoeding kregen, zouden namelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten lopen

lees meer »

Een appeltje voor het hart

nieuws 23/02/2001

Is aspirine voor gezonde mensen niet aangewezen om een hartaanval te voorkomen, dan blijkt een dagelijks glaasje appelsap daarentegen wel aan te raden.

lees meer »

Fruitextract tegen PMS

nieuws 14/10/2019

Een extract van de vruchten van Vitex agnus castus, een aromatische struik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied maar in onze streken niet winterhard, vormt een effectieve remedie tegen Premenstrueel syndroom (PMS),

lees meer »

Calciumtekort verhoogt risico op tandvleesontsteking

nieuws 15/03/2021

Calcium kan het optreden en de verdere ontwikkeling van ontstekingen van het tandvlees (parodontitis) afremmen. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Journal of Periodontology. Mannen en vrouwen die slechts de helft van de dagelijks aanbevolen calciuminname bereiken, hebben bijna dubbel zo vaak last van ontstoken tandvlees.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram