Verband tussen babyvoeding en zwaarlijvigheid?

nieuws Volgens een studie van Cambridge zou er een verband kunnen bestaan tussen bepaalde formules van babyvoeding en zwaarlijvigheid tijdens de tienerjaren. De onderzoekers vergeleken een speciale formule van babyvoeding die gebruikt wordt bij prematuren, met de effecten van borstvoeding en van een standaard formule van babyvoeding. Tieners die als baby de speciale babyvoeding hadden gekregen, hadden een veel hoger leptinegehalte dan baby's die borstvoeding of een standaard babyvoeding hadden gekregen. Leptine wordt beschouwd als een soort obesitas-hormoon. Het wordt afgescheiden door de vetcellen en stimuleert de eetlust. Het gunstigste leptinegehalte werd vastgesteld bij de jongeren die borstvoeding hadden gekregen.
Volgens de onderzoekers mag uit hun onderzoek niet worden afgeleid dat de speciale babyvoeding tot obesitas leidt - de baby's die de speciale voeding kregen leden immers niet meer aan overgewicht dan de andere baby's. Wel stippen de onderzoekers aan dat de voeding - zeker bij prematuren - een belangrijke risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van zwaarlijvigheid later. Ook bevestigt hun onderzoek andere studies die ook wijzen op de mogelijke invloed van de voeding van de moeder tijdens de eerste en de tweede trimester van de zwangerschap.

Bron: American Journal of Clinical Nutrition mei 2002.


Laatst bijgewerkt: februari 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram