Rode wijn vermindert risico op dementie

nieuws Regelmatig een glas rode wijn drinken (tot 21 glazen per week) vermindert het risico op dementie, inclusief ziekte van Alzheimer, met de helft, aldus een Deense studie. Bier daarentegen zou het risico verdubbelen in vergelijking met mensen die nooit bier drinken.
De onderzoekers volgden gedurende 20 jaar ruim 1700 inwoners van Kopenhagen. In de jaren '70 werden hun drinkgewoonten genoteerd. 20 jaar later werden de 65-plussers onderzocht op het voorkomen van dementie. Bij 83 van de proefpersonen werd dementie vastgesteld.
Alhoewel de onderzoekers de eetgewoonten van hun proefpersonen niet hebben onderzocht (volgens andre studies zouden wijndrinkers in Denemarken doorgaans gezonder eten met meer fruit en groenten, meer vis, meer olijfolie, minder dierlijke vetten…) , besluiten ze wel dat wijn waarschijnlijk bepaalde stoffen bevat die gunstig zijn tegen dementie. Misschien gaat het om de zg. flavonoïden, een natuurlijke antioxydant aanwezig in wijn. Bij bierdrinkers daarentegen werd soms een tekort aan vitaminen B vastgesteld, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van de hersenen.
Tot zover het goede nieuws.
Volgens een Nederlandse studie beïnvloedt zelfs één glas alcohol de reactiesnelheid en het vermogen om fouten te ontdekken. Veertien proefpersonen werden ontworpen aan tests waarbij ze snel moesten denken en instinctief redeneren. Veranderingen in hersenactiviteit werden gemeten met sensoren. Reeds na één alcoholische drank werden wijzigingen in de hersenactiviteit vastgesteld.
Bron: Neurology, november 2002/Scienceexpress nov 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram