Vitaminen kunnen Alzheimer voorkomen

nieuws Mensen die een dieet volgen dat veel vitamine E en C en Beta-caroteen bevat, zouden minder kans lopen om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ook rokers die veel flavonoïden en Beta-caroteen via hun voeding binnenkregen, hebben een lager risico.
Dat blijkt uit een studie van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam waarbij ruim 5.000 mensen ouder dan 55 jaar waren betrokken. Na zes jaar ontwikkelden 200 daarvan dementie, waarvan 146 Alzheimer.
Volgens de onderzoekers was de kans op Alzheimer
Volgens een andere studie zou een vitaminerijk dieet de evolutie van de ziekte van Alzheimer ook kunnen vertragen. Maar dit effect werd niet vastgesteld bij mensen met een genetisch defect waarvan bekend is dat het gelieerd is met Alzheimer.
In beide studies werd geen effect vastgesteld van vitaminesupplementen, wat de onderzoekers doet besluiten dat het mogelijk ook andere stoffen in de vitaminerijke groenten en fruit een rol spelen.
Bron: The Journal of the American Medical Association 26 juni 2002, p. 3223-3237 en 3261-3263.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram