- dossierMediteren tijdens wandelen: verschillende voordelen
- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierSyndroom van Guillain-Barré (GBS)
- dossierVerrassend: de impact van wandelen in de buitenlucht op onze hersenen
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
Waarom een tekenbeet melden?
nieuws
Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op de website TekenNet.be. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme. Via een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen – door een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi. Geschat wordt dat twintig procent van de teken de bacterie met zich meedraagt. Vooral schaduwrijke plaatsen, bedekt met een dikke strooisellaag, varens of hoge grassen herbergen vaak veel teken.
TekenNet is een onderzoeksproject van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).
Het doel van TekenNet is om gegevens te verzamelen over:
• het aantal personen die een tekenbeet oplopen;
• de plaatsen in België waar tekenbeten het meest voorkomen;
• het aantal personen die na een tekenbeet een arts raadplegen;
• het aantal personen die na een tekenbeet een erythema migrans vertonen, wat wijst op de ziekte van Lyme.
Door deze gegevens te verzamelen kan nauwkeuriger informatie verschaft worden over waar en wanneer teken actief zijn in België, zodat de mensen die mogelijks blootgesteld worden aan tekenbeten beter aan actieve preventie kunnen doen.
Waar komen teken voor?
Waar teken precies voorkomen en in welke aantallen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het klimaat, het landschap, de vegetatie en de beschikbaarheid van gastheren (knaagdieren, wild, …).
Teken kunnen talrijk aanwezig zijn in bossen en in lage plantengroei. Omdat ze gevoelig zijn voor uitdroging, komen ze voornamelijk voor op schaduwrijke plaatsen met een dikke strooisellaag of met een dichte ondergroei bestaande uit struikgewas, varens en hoge grassen. Teken kunnen in grote aantallen voorkomen in bos- en natuurgebieden, omdat ze er zowel beschutting als gastheren vinden. Tekenbeten worden bijgevolg voornamelijk opgelopen tijdens een boswandeling, maar ook in weilanden, duinen, stedelijke parken en soms in de eigen tuin kan men gebeten worden.
Teken zijn heel het jaar door aanwezig, maar pas bij temperaturen boven de 10 à 12°C worden ze actief, dus vooral van maart tot oktober.
Waar komt de ziekte van Lyme voor?
Vandaag is het aantal beten binnen de Belgische bevolking niet bekend. Wel wordt het aantal gevallen van Lyme opgevolgd.
Ongeveer tien procent van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In de Kempen zou volgens een grootschalige screening door het Labo Bos & Natuur van de UGent zelfs gemiddeld 15.6% van de teken besmet zijn.
Als u er snel genoeg bij bent, is de ziekte van Lyme goed te behandelen met een antibioticakuur. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen aangetast worden. De meeste symptomen zijn omkeerbaar, maar de gewrichtsklachten kunnen van blijvende aard zijn.
Het opvolgen van de ziekte van Lyme in België is gebaseerd op drie informatiebronnen. Een netwerk van peillaboratoria en het Nationale Referentiecentrum voor Borreliose (UCL-UZLeuven) melden elk jaar het aantal positieve labotests, dat varieert tussen 1.200 en 1.800 per jaar. Uit onderzoeken uitgevoerd door een netwerk van peilartsen blijkt dat jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten een huisarts raadplegen voor een erythema migrans. Daarnaast worden jaarlijks ongeveer duizend personen in het ziekenhuis opgenomen voor de ziekte van Lyme.
Op basis van de informatie verzameld door een netwerk van laboratoria is bekend dat de ziekte aanwezig is in bijna alle arrondissementen van het land maar dat het risico groter is in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en Luxemburg.
Wat moet u doen?
• U duidt de locatie aan op een kaart of geeft de postcode in. Daarnaast krijgt nog enkele vragen over de omstandigheden waarin u werd gebeten. .
• U kunt ook deelnemen aan de continue opvolging door u hiervoor in te schrijven. U ontvangt dan elke maand ter herinnering een e-mail met de vraag om de opgelopen tekenbeet (of beten) of een opgetreden erythema migrans in te geven op de website.