Tekenbeet: hoe een teek verwijderen?

In dit artikel
Tekenbeet: hoe een teek verwijderen?

dossier

Teken zijn kleine, op spinnetjes lijkende insecten, nauwelijks groter dan een speldenkop. Terwijl een teek bloed zuigt, wordt het achterlijf steeds dikker. Volgezogen met bloed kan een teek tot 12 mm groot worden. Ze zijn er het hele jaar door, maar worden pas actief als de temperatuur boven de 5 tot 10 °C stijgt. De meeste mensen worden dan ook gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door een tekenbeet?

Getty_teek_verwijderen_2023.jpg

© Getty Images

Teken komen voor in natuurgebieden, bossen, duinen, stadsparken, maar evengoed in de eigen tuin. Teken zitten voornamelijk op struikgewas en hoog gras, waar ze wachten op een voorbijkomend dier of mens. Vanaf hun schuilplaats laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid waarna ze zich volzuigen met bloed. Ze hechten zich bij voorkeur vast op plekken waar de huid dun of warm en vochtig is zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Vind je een teek? Dan is het belangrijk dat je die snel, maar voorzichtig verwijdert. Teken die zich nog niet vastgehecht hebben, kan je met een warme douchestraal wegspuiten. Zit de teek vast, volg dan deze stappen om de teek te verwijderen.

Hoe een teek verwijderen?

  1.  Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  2. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of een speciale tekentang (te koop in de apotheek of de buitensportwinkel). Als je geen pincet of tekentang hebt, probeer dan de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te houden tijdens het verwijderen. Knijp bij het verwijderen niet in het achterlichaam van de teek en trek er niet aan.
  3. Trek de teek er langzaam uit in één rechte beweging (geen draaibeweging). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  4. Ontsmet het wondje met 70% alcohol of jodium.
  5. Noteer de datum waarop je bent gebeten in je agenda. Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten.

Lees ook: Waarom een tekenbeet melden?

Er bestaat ook zoiets als een tekenlasso. Dat ziet eruit als een pen, met een lusje aan het uiteinde. Je haalt de lasso over de teek tot aan de huid en spant de lasso aan. Zet de houder haaks op je huid en maak een (in tegenstelling tot de tekentang geen rechte maar een) draaiende beweging om de teek te verwijderen. 

Waarop letten na een tekenbeet?

Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is normaal. Wordt dat plekje niet groter dan 5 centimeter, en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, bijna nul.

Indien de teek minstens 36 uur op de huid gehecht bleef, kan het aangewezen zijn dat de arts een antibioticum voorschrijft. Het antibioticum moet wel binnen de 72 uur na verwijderen van de teek gegeven worden.

Was kleding waarin een teek is vastgebeten minimaal 30 minuten op 60ºC en laat het wasgoed goed drogen, bijvoorbeeld in de wasdroger. Houd kleding die in het groen gedragen is gescheiden van andere kleding, aangezien een teek kan overlopen naar andere kleding.

Lees ook: Waarop moet je letten na een tekenbeet?

Wanneer naar de huisarts?

Als er slechts een klein, rood plekje ontstaat op de huid rond de beet hoef je je geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme.

Ga wel onmiddellijk naar de huisarts:

  • Als de rode ring of vlek op de huid na een paar dagen groter wordt
  • Als er rode vlekken en/of hoofdpijn en/of pijn in de armen of benen optreden
  • In geval van koorts of griepachtige verschijnselen nadat je mogelijk gebeten bent door een teek.

Als de huisarts vermoedt dat de symptomen te maken hebben met de ziekte van Lyme, zal hij een bloedonderzoek doen. Dat kan het geval zijn bij symptomen zoals verlamming van de gezichtspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtverlies in benen, pijnlijke gezwollen gewrichten of een neiging tot flauwvallen, terwijl er geen ringvormige uitslag is (geweest).

Lees ook: Tekenbeet: welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?

Bronnen:
www.tekenbeten.be
www.weekvandeteek.nl
www.lymevereniging.nl
www.itg.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram