Een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een spirocheet, Borrelia burgdorferi die overgedragen kan worden door een teek. Het is een ziekte met vroege en late huid manifestatiesen enveneens invloed op het zenuwstelsel, hart, ogen en gewrichten variabele combinaties.
Cécile was een heel actieve 16-jarige, tot ze plots alsmaar meer last kreeg van een gezwollen knie. Uiteindelijk bleek het de ziekte van Lyme te zijn. Haar getuigenis.
Encefalitis is een ontsteking van de hersenen. De symptomen kunnen variëren van helemaal geen symptomen of lichte griepachtige klachten tot zeer ernstige symptomen zoals verstoring van het zicht of verlamming. In sommige gevallen is encefalitis zelfs levensbedreigend.
Encefalitis is een ontsteking van de hersenen. De symptomen kunnen variëren van helemaal geen symptomen of lichte griepachtige klachten tot zeer ernstige symptomen zoals verstoring van het zicht of verlamming. In sommige gevallen is encefalitis zelfs levensbedreigend.
Teken komen het hele jaar door voor, maar ze zijn voornamelijk actief tussen maart en oktober, als de buitentemperatuur meer dan 7-10°C bedraagt. In de warme zomermaanden zoeken we ook massaal het groen op, bossen, parken en weiden en bijvoorbeeld, wat het risico op een tekenbeet vergroot.
Als je gebeten bent door een teek, dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat je besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt.
Een heupontsteking is een meestal ongevaarlijke, maar pijnlijke ontsteking van het heupgewricht bij kinderen. Ontstekingsremmende pijnstillers helpen, maar het is belangrijk dat een arts het kind onderzoekt om zo andere ziektes te kunnen uitsluiten.
Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer twee mensen op honderd krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme.
Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie, kunt u er ziek van worden. In ons land (en in de meeste Europese landen) kunnen teken de ziekte van Lyme en Anaplasmose overbrengen.
Tekenencefalitis is één van de ziekten die door een tekenbeet kan overgedragen worden op de mens. Ze kan een ontsteking van hersenen of hersenvlies veroorzaken. Deze ziekte komt minder vaak voor dan Lymeziekte.
Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.
In Nederland zijn tot nu toe twee en mogelijk drie mensen besmet met teken-encefalitis (TBE). Dat is een vorm van hersenontsteking die tot nu toe alleen voorkam in Oost- en Centraal-Europa.
De website en de mobiele applicatie ‘TekenNet’ van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bieden op basis van vrijwillige meldingen van burgers een overzicht van het risico voor het oplopen van een tekenbeet in tijd en ruimte in België.
Oudere mensen zijn vatbaarder om na een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt.
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zet een grootschalige studie op rond de ziekte van Lyme en andere aandoeningen die worden overgedragen door teken. Het WIV zoekt daarvoor 200 huisartsen die aan het onderzoek willen meewerken.
In juni 2015 lanceerde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid TekenNet.be. Dat wordt nu aangevuld met een app voor smartphones. Het WIV spoort de bevolking aan om elke tekenbeet systematisch te melden via de website of de nieuwe app.
Langdurige behandeling met antibiotica van blijvende klachten na lymeziekte geeft geen betere resultaten dan een korte behandeling. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 280 patiënten van het Nederlandse Raboud UMC, dat gepubliceerd werd in het New England Jourmal of Medicine.
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse RIVM.
Onderzoekers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn volop bezig een antistof te ontwikkelen in de strijd tegen de ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Hun testen op muizen zijn alvast honderd procent succesvol.
Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op de website TekenNet.be. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme. Via een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen – door een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi.
Nederland is het eerste land ter wereld waar de ziektelast van de ziekte van Lyme is bepaald. De ziektelast is een maat voor het aantal verloren gezonde levensjaren door een ziekte. Het grootste deel van de ziektelast wordt veroorzaakt door langdurige klachten na Lyme.
Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Na enkele uren kan deze jeuk veroorzaken. Wanneer de teek besmet is met een bacterie, kunt u er wél ziek van worden.
Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.
De ziekte van Lyme, ook wel tick-borne borreliosis of Lyme-artritis genoemd, wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt vermoedelijk slechts overgebracht nadat de teken zich gedurende uren op het slachtoffer hebben gevoed.
Het Nederlandse RIVM en Wageningen University starten een grootschalig onderzoek waarbij gekeken wordt of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen.
Bij ons kunnen teken besmet zijn met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In tal van landen in Midden- en Oost-Europa, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland…
Bij ons kunnen teken besmet zijn met de ziekte van Lyme. In tal van landen in Midden- en Oost-Europa, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije,
Uit een onderzoek van de Nederlandse Ombudsman blijkt dat de ziekte van Lyme in de praktijk moeilijk te diagnosticeren en - zeker wanneer een patiënt laat gediagnosticeerd wordt - moeilijk te behandelen.