HUMTICK brengt ziektelast van ziekte van Lyme in kaart

123-txt-lyme-teken-08-16.jpg

nieuws Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zet een grootschalige studie op rond de ziekte van Lyme en andere aandoeningen die worden overgedragen door teken. Het WIV zoekt daarvoor 200 huisartsen die aan het onderzoek willen meewerken.

In België zijn er elk jaar bijna 10 000 personen die na een tekenbeet een huisarts raadplegen omwille van een erythema migrans (EM), de meest voorkomende manifestatie van de ziekte van Lyme, en worden er elk jaar 200 tot 300 personen opgenomen in het ziekenhuis.

Ondanks een adequate antibiotica behandeling, blijven sommige patiënten lijden aan een aantal niet-specifieke symptomen zoals vermoeidheid, musculoskeletale pijn of cognitieve stoornissen. Wanneer deze langer dan 6 maanden na de behandeling aanhouden en zodanig ernstig zijn dat ze een impact hebben op de dagelijkse activiteiten van de patiënt, wordt dit syndroom beschreven als PTLDS

(Post-Treatment Lyme Disease Syndrome).
De precieze oorzaak van dit syndroom is nog niet gekend en er zijn nog maar weinig wetenschappelijke studies over de mogelijke risicofactoren uitgevoerd.

Ook het belang van co-infecties met andere ziektekieme, overgedragen door teken (zoals Anaplasma of Babesia) bij de ontwikkeling van PTLDS is onduidelijk. In de laatste jaren is gebleken dat ook andere, minder bekende, teken-overdraagbare ziekteverwekkers (zoals Rickettsia, Neoehrlichia mikurensis, Borrelia miyamotoi...) voorkomen in de tekenpopulatie in België. Over het voorkomen en de invloed van deze ziekteverwekkers, zowel bij patiënten met de ziekte van Lyme alsook in de algemene populatie blootgesteld aan teken, zijn er slechts weinig data beschikbaar.

Doelstellingen van de studie
• Bepalen van de ziektelast (burden of disease) van de verschillende klinische manifestaties van de ziekte van Lyme in België;
• Berekenen van de kosten die gepaard gaan met de ziekte van Lyme in België;
• Evalueren van het voorkomen van andere tekengebonden ziekteverwekkers in België: Anaplasma spp., Rickettsia spp., >Neoehrlichia mikurensis, Babesia spp., Borrelia miyamotoi;
• Evalueren van het voorkomen van PTLDS in België en identificeren van mogelijke risicofactoren.

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram