Ziekte van Lyme neemt toe

123-teek-in-huid-lyme-11-18.png

nieuws Volgens een onderzoek van het Nederlandse RIVM neemt de ziekte van Lyme in Nederland toe. De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als de bacterie wordt overgedragen, veroorzaakt de infectie binnen een week of drie in de meeste gevallen een erythema migrans rond de plek van de beet: een rode, ringvormige huiduitslag die binnen een paar dagen groter wordt, en soms ook griepachtige verschijnselen geeft. Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij men last kan krijgen van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.
Huisartsen hebben in 2009 bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5.000 mensen meer dan in 2005. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen. Daarmee wordt de stijgende trend voortgezet.
In België is de trend veel minder duidelijk. In 2008 werden volgens de gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (W.I.V) 1369 gevallen van de ziekte van Lyme vastgesteld. Dat is weliswaar bijna 30% meer dan in 2007 (1070), maar minder dan in 2006 (1422) en in 2005 (1688). Opmerkelijk is wel de stijging van het aantal gevallen in het arrondissement Leuven (387 gevallen, tegenover 288 in 2007). In de arrondissementen Leuven, Turnhout en Hasselt is het aantal gevallen sinds 2000 bijna verdubbeld. In 2008 was de incidentie hoger dan 20 per 100.000 inwoners in 6 arrondissementen ten zuiden van het land (Arlon, Virton, Dinant, Neufchâteau, Bastogne en Philippeville) en in 2 arrondissementen ten noorden van het land (Leuven en Turnhout).

Omdat het tekenseizoen weer begint, is het belangrijk om alert te zijn op een tekenbeet. Dat kan door je kleding en lichaam te controleren op teken nadat je bijvoorbeeld in het bos, een tuin of een park bent geweest. Als je een teek op je huid ontdekt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden met een puntig pincet of een tekentang. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting met de bacterie zeer klein. Als er rond de plaats van een tekenbeet een rode cirkel ontstaat, die binnen een paar dagen groter wordt, moet je direct contact opnemen met je huisarts.
De ziekte wordt behandeld met een kuur van antibiotica. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens.

Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram