Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

In dit artikel
Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

dossier Een muggenbeet is meestal niet erg, tenzij het natuurlijk gaat om een tropische mug die besmet is met malaria, gele koorts of een andere tropische ziekte. De jeuk kan wel heel vervelend zijn. Wat kan je doen om een muggenbeet te verzorgen?


Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

123-jeuk-v-et-kind-psor-eczeem-05-18.jpg
Bij een steek door de gewone steekmug blijft de ellende meestal beperkt tot een lokale zwelling en (hevige) jeuk op de plek van de huid waar de mug bloed zoog. De roodheid verdwijnt binnen enkele uren, maar er blijven nog dagen- of wekenlang jeukende, verharde bultjes staan. Vooral na herhaalde muggenbeten kunnen ook oude reactieplaatsen weer opvlammen met dezelfde verschijnselen. Sommige mensen worden nadat ze heel vaak zijn gestoken, gevoelig voor muggensteken wat kan leiden tot een allergische reactie met blaren en ontstekingsverschijnselen zoals hevige roodheid en flinke zwelling op de plaats van de steek (= 'strophulus bullosa').

Lees ook: Waarom wordt de ene meer geprikt door muggen dan de andere?

Muggenbeten behandelen

  • Koude kompressen, die bijvoorbeeld bestaan uit ijs gewikkeld in handdoeken of uit washandjes natgemaakt met koud water, aanbrengen op de plaats van de steek om de jeuk en de zwelling te verminderen.
  • Als de jeuk heel erg is, kan je een anti-allergiepilletje (een antihistamine) nemen, bijvoorbeeld cetirizine. Neem deze pilletjes bij voorkeur ’s avonds omdat ze soms slaperigheid kunnen veroorzaken.
  • Ook lokale antihistaminica kunnen effectief zijn in het bestrijden van de jeuk en de zwelling. Bepaalde crèmes met een antihistaminicum geven een overgevoeligheidsreactie als er zon op komt. Wees daar dus voorzichtig mee. 
  • De gel van de aloëveraplant zou niet alleen de pijn bij brandwonden verminderen maar zou ook de jeuk bij muggenbeten verdoven.
  • Baking soda kan helpen om de muggenbult uit te drogen en de jeuk te laten verdwijnen. Meng daarvoor een eetlepel baking soda met voldoende water zodat je een pasta krijgt. Dia pasta kan je aanbrengen op de muggenbeet.
  • Tea tree olie helpt niet alleen tegen de zwelling, maar ook om de muggen op afstand te houden. De olie gaat de zwelling tegen en de geur houdt muggen bij je weg.
  • Azijn en citroensap zijn beide erg zuur. Het zuur werkt om de jeuk van de muggenbeet te verzachten.
  • Ook Vicks Vaporub zou een goed middeltje zijn tegen muggenbeten. Het bevat de ingrediënten menthol, kamfer, thymol, muskaatolie en cederhoutolie die helpen om pijn te verminderen, ontsteking te remmen en muggen op afstand te houden.

Lees ook: Welke muggenwerende middelen werken en welke niet?

Bacteriële infectie

Soms weet een bacterie in de plek binnen te dringen en ontstaat een bacteriële infectie. Vooral in tropische landen ontstaan vaak ernstige infecties door een jeukende insectenbeet die je onbewust openkrabt. Als je een bacteriële infectie hebt, ga je het best naar de dokter. Hij of zij kan een antibacteriële en antibiotische zalf voorschrijven die rechtstreeks inwerkt op het ontstoken gebied van de huid.


Lees ook: Nieuwe studie toont aan wat ons écht aantrekkelijk maakt voor muggen

Bronnen:

https://www.healthline.com
https://www.cdc.gov
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram