Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

123-jeuk-v-et-kind-psor-eczeem-05-18.jpg

nieuws Een muggenbeet is meestal niet erg, tenzij het natuurlijk gaat om een tropische mug die besmet is met malaria, gele koorts of een andere tropische ziekte. De jeuk kan wel heel vervelend zijn. Wat kan je doen om een muggenbeet te verzorgen?

Bij een steek door de gewone steekmug blijft de ellende meestal beperkt tot een lokale zwelling en (hevige) jeuk op de plek van de huid waar de mug bloed zoog. De roodheid verdwijnt binnen enkele uren, maar er blijven nog dagen- of wekenlang jeukende, verharde bultjes staan. Vooral na herhaalde muggenbeten kunnen ook oude reactieplaatsen weer opvlammen met dezelfde verschijnselen.
Sommige mensen worden nadat ze heel vaak zijn gestoken, gevoelig voor muggensteken wat kan leiden tot een allergische reactie met blaren en ontstekingsverschijnselen zoals hevige roodheid en flinke zwelling op de plaats van de steek (= 'strophulus bullosa').

Wat kan je doen?

Koude kompressen, die bijvoorbeeld bestaan uit ijs gewikkeld in handdoeken of uit washandjes natgemaakt met koud water, aanbrengen op de plaats van de steek om de jeuk en de zwelling te verminderen.
Als de jeuk heel erg is, kan je een anti-allergiepilletje (een antihistamine) nemen, bijvoorbeeld cetirizine. Neem deze pilletjes bij voorkeur ’s avonds omdat ze soms slaperigheid kunnen veroorzaken. Ook lokale antihistaminica kunnen effectief zijn in het bestrijden van de jeuk en de zwelling.

Bepaalde crèmes met een antihistaminicum geven een overgevoeligheidsreactie als er zon op komt. Wees daar dus voorzichtig mee.
Soms weet een bacterie in de plek binnen te dringen en ontstaat een bacteriële infectie. Vooral in tropische landen ontstaan vaak ernstige infecties door een jeukende insectenbeet die je onbewust openkrabt. Daarom kan je eventueel ‘s nachts een druppeltje cortisonecrème aanbrengen op de beet zodat hij niet jeukt en je hem niet openkrabt. Dergelijke zalven mogen niet op het gezicht gebruikt worden.

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram