Waarom wordt de ene meer geprikt door muggen dan de andere?

123-vr-muggenbeet-jeuk-07-19.jpg

dossier

Sta jij 's morgens op met een pak muggenbeten, terwijl de persoon met wie je de avond of nacht hebt gespendeerd precies gespaard bleef? Herkenbaar. Maar hoe komt het dat de ene persoon opvallend meer wordt gestoken door muggen dan een andere? Vanwaar komt die voorkeur?  

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

Vanwaar komt die voorkeur?

Een studie aan het Tropisch Instituut in Londen onderzocht bij 18 identieke en 19 niet-identieke vrouwelijke tweelingen wie het meest aantrekkelijk is voor muggen. Zo bleek dat eeneiige tweelingen in de ogen van muggen als ongeveer even aantrekkelijk worden beschouwd. Bij twee-eiige tweelingen hadden de muggen echter wel een duidelijke voorkeur.

Volgens de onderzoekers kan je het een beetje vergelijken met hoe genen een rol spelen in onze lichaamslengte en ons IQ, en zou een verschil in lichaamsgeur grotendeels bepalen in hoeverre muggen jou aantrekkelijk vinden. We produceren namelijk allemaal stoffen, geuren dus, en slechts een deel ervan vallen bij muggen in de smaak. Hoe die onderlinge verhouding is, met andere woorden hoeveel 'lekkere' geuren vrijkomen, bepaalt hoeveel jij wordt gestoken. Zit je naast iemand die meer afstotende geuren produceert dan jij, dan zullen de muggen liever jou prikken.

Wist je trouwens dat muggen mensen kunnen ruiken vanop zo'n 70 meter afstand? Entomoloog dr. ir. Bart Knols geeft wat meer tekst en uitleg in dit online college van Universiteit van Nederland. Knols is specialist op het gebied van muggen en tropische infectieziekten. Als mede-oprichter van het Wagenings onderzoeksbedrijf In2Care doet hij onderzoek naar malaria met financiering van de EU.


Lees ook: Waarom worden zwangere vrouwen meer geprikt door muggen?


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram