10 tips tegen jeukende muggenbeten

dossier 's Nachts houden ze je uit je slaap met hun vervelend gezoem en 's ochtends word je wakker met zeven muggenbeten... Maar met deze tips en huis-en-tuinmiddeltjes verminder je die jeuk in geen tijd.

1. Zout

Heb je een snelwerkend middeltje nodig? Wrijf water op je muggenbeten en erna wat grof zout. Of neem op vakantie gewoon een duik in zout water. Ook voor kinderen is dit een goede oplossing. Ze kunnen vaak niet van de beten afblijven, wat alles alleen maar erger maakt.

2. Gedenatureerde alcohol

De fles wodka mag je in de kast laten staan. Het gaat hier om pure alcohol, die ook gebruikt wordt om wonden te ontsmetten. Je koopt het middeltje bij de drogist of de apotheek, doet een beetje op een watje en dept dat voorzichtig op je muggenbeet. Je zult zien: de jeuk wordt meteen minder.

3. (Tandpasta met) munt

Munt heeft ook een positieve werking op jeuk. Smeer een klein beetje op elke muggenbeet en de jeuk zal verminderen.

4. IJs

Leg wat ijsblokjes of iets anders verfrissend in een washandje en houd dit even op je muggenbeet. De zwelling van het wondje vermindert en de jeuk verdwijnt door de kou. Als je hele lichaam onder de bultjes zit, zou je een koude douche kunnen overwegen (al zit niemand daar waarschijnlijk op te wachten).

5. Appelciderazijn

Niet alleen helpt dit goedje tegen een verbrande huid, het zuur dat zich in appelciderazijn bevindt kan ook je jeuk verzachten. Je kunt hier een beetje van in je badkuip gieten als je in bad gaat. Natuurlijk kun je het ook gewoon op een watje doen en het op je muggenbeten deppen.

6. Citroen- of limoensap

Veel natuurlijke zuren kunnen jeuk voorkomen, zo ook de zuren in vers citroen- en limoensap. Naast die jeukwerende eigenschap voorkomen deze sappen ook infectie. Gebruik deze remedie wel alleen binnenshuis: citroensap op je huid gaat niet zo goed samen met de zon omdat het je huid snel uitdroogt.

7. Bananenschil

Een banaan is goed voor verrassend veel dingen! De suikers die zich in de binnenkant van de bananenschil bevinden, helpen vocht uit de muggenbeet te halen. Probeer die dus over je muggenbeten te wrijven voor minder jeuk.

8. Baksoda

Baksoda is niet heel erg goed voor je huid, maar het zorgt er wel voor dat de jeuk van muggenbeten ophoudt. Maak een dikke pasta van baksoda en water, en laat het zo’n 15 minuten intrekken op je muggenbeet. Was het erna wel af. De neutraliserende werking van baksoda zal je jeuk doen verdwijnen.

9. Aloë vera

Aloë vera is ook echt een wondermiddel. Het zorgt voor verkoeling, helpt tegen jeuk en repareert de huid als die opengekrabd is.

10. Theeboomolie

Deze natuurlijke olie werkt niet alleen goed tegen acne, het vermindert ook zwellingen en de kans op infecties. Geen fan van huis-en-tuinmiddeltjes? Bij de apotheek kan je ook Fenistil halen. Voor volwassenen mag je 20-40 druppeltjes rekenen, drie keer per dag, kinderen komen met minder toe. Dit helpt trouwens ook bij de jeuk als je kindje de windpokken heeft. Lees ook: Hoe kan je je baby best beschermen tegen muggen? EHBO: wat kan je doen bij een insectenbeet? De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt (Wanneer) mag een baby water drinken? 7 waterspelletjes om je baby en peuter af te koelen bij een hittegolf


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram