Waarom worden zwangere vrouwen meer geprikt door muggen?

123-vr-zw-buik-muggen-beten-08-18.jpg

nieuws Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen dubbel zo vaak last hebben van muggenbeten dan niet zwangere vrouwen. Het onderzoek werd weliswaar uitgevoerd met malariamuggen, maar naar alle waarschijnlijk geldt het ook voor andere muggen. 

Daarvoor zijn verschillende redenen: zwangere vrouwen zweten meer, hun lichaamstemperatuur stijgt, hun lichaamsgeur wijzigt en ze ademen meer koolstofdioxide uit. 

In Nederland en België zijn de muggen gelukkig ongevaarlijk. Maar in een aantal niet-Europese landen zijn er wel gevaarlijke muggen. Ze kunnen onder meer malaria, dengue, chikungunya, gele koorts, Japanse encefalitis en zika overbrengen. Dat zijn ziekten die zowel voor de zwangere als voor het ongeboren kind gevaarlijk kunnen zijn. 
Insectenwerende producten tijdens zwangerschap
DEET: Het gebruik van repellents op basis van DEET voor een beperkte periode is niet afgeraden, er werden geen nevenwerkingen bij zwangerschap gemeld (maar de effecten bij langdurig gebruik zijn niet gekend). Er wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap DEET in een concentratie van 20 tot maximum 30 procent te gebruiken. 

IR3535 en (p)icaridine mogen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Om het contact met het product zoveel mogelijk te beperken, wordt aangeraden de restanten van de huid af te spoelen wanneer bescherming niet langer nodig is (zoals ’s avonds binnenshuis). 

• Producten op basis van citrodiol-extract van eucalyptusolie (cis- et transp-menthane-3,8 diol) mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

Reisadvies
Als je zwanger bent en een reis naar een land overweegt waar gevaarlijke muggen voorkomen, informeer je dan bij een reiskliniek of je de reis mag doen en welke voorzorgen je kan nemen. 

• Zwangere vrouwen hebben een hoger risico op malaria en een hoger risico op gecompliceerde malaria. Daarom ontraadt men om te reizen naar gebieden met een matig tot hoog risico op malaria.
• Omdat men tijdens de zwangerschap liever geen gelekoortsvaccins voor het eerst toedient, worden ook reizen naar gelekoortsgebieden beter niet ondernomen tijdens de zwangerschap. 
• Reizen naar regio’s waar een zika epidemie gaande is, worden afgeraden wegens potentiële afwijkingen bij het ongeboren kind, mocht de vrouw geïnfecteerd geraken tijdens haar zwangerschap. 

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram