malaria

Malaria is een parasitaire ziekte die wordt veroorzaakt bij de mens door de beet van geïnfecteerde vrouwelijke muggen van het geslacht Anopheles. Malaria wordt gekenmerkt door extreme uitputting geassocieerd met aanvallen van hoge koorts, zweten, rillingen, en bloedarmoede.

Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?
dossier 3/08/2023

Een muggenbeet is meestal niet erg, tenzij het natuurlijk gaat om een tropische mug die besmet is met malaria, gele koorts of een andere tropische ziekte. De jeuk kan wel heel vervelend zijn. Wat kan je doen om een muggenbeet te verzorgen?

lees meer »

Kunnen we malaria uitroeien?

Kunnen we malaria uitroeien?
video 21/04/2022

Wereldwijd zijn de voorbije eeuw miljoenen mensen gestorven aan malaria, een ziekte die verspreid wordt door kleine muggen. Kan de ziekte nog uitgeroeid worden? En hoe komt het dat er bij ons geen gevallen van malaria meer zijn?

lees meer »

Komt er eindelijk een doeltreffend malariavaccin?

Komt er eindelijk een doeltreffend malariavaccin?
nieuws 20/05/2021

Er lijkt eindelijk een doorbraak in de maak in de zoektocht naar een doeltreffend vaccin tegen malaria, de ziekte die vooral in Afrika ieder jaar nog het leven kost aan honderdduizenden mensen, in de eerste plaats kinderen.

lees meer »

Nieuwe malariamug verspreidt zich razendsnel

Nieuwe malariamug verspreidt zich razendsnel
nieuws 5/10/2020

Een Aziatische mug die malaria kan overdragen verspreidt zich in een razendsnel tempo over het Afrikaanse continent. Experts raden de lokale overheden aan om snel maatregelen te nemen, voor er sprake is van massale uitbraken die vooral aan kleine kinderen het leven zullen kosten.

lees meer »

500 nieuwe gevallen van malaria in België

500 nieuwe gevallen van malaria in België
nieuws 23/08/2019

In België is het aantal aangegeven gevallen van malaria toegenomen. In 2018 noteerde het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) maar liefst 351 Belgen die malaria opliepen tijdens hun reis in het buitenland.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Malariapreventie op reis: welke malariapillen heb je nodig?

Malariapreventie op reis: welke malariapillen heb je nodig?
dossier 2/05/2019

Reis je naar een gebied met malariarisico? Dan is malariapreventie met de juiste medicatie cruciaal om jezelf te beschermen tegen deze ernstige infectieziekte. Malaria wordt overgedragen door muggen, en zonder goede bescherming kun je ernstig ziek worden. In dit artikel ontdek je welke malariapillen of antimalariamiddelen geschikt zijn, hoe je ze correct gebruikt, en waar je op moet letten bij kinderen, zwangerschap of borstvoeding. Zo vertrek je goed voorbereid op reis.

lees meer »

Meer Belgische reizigers met malaria

Meer Belgische reizigers met malaria
nieuws 1/05/2017

Hoewel malaria wereldwijd afneemt, komt het steeds meer voor bij Belgische reizigers. De afgelopen vijf jaar was er telkens een lichte stijging in het aantal malariadiagnoses in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, tot 327 nieuwe gevallen in 2016.

lees meer »

Europees project gaat mug te lijf

Europees project gaat mug te lijf
nieuws 9/03/2017

Het grootschalige Europese project Infravec2 krijgt 10 miljoen euro Europese subsidie voor de bestrijding van insectgebonden ziektes, zoals Zika en malaria. Het Institut Pasteur in Parijs coördineert het onderzoek waar 24 Europese instellingen aan meedoen.

lees meer »

Deze uitvinding roeit muggen én hun larven uit

nieuws 13/09/2015

Als het van enkele pientere Nederlandse onderzoekers afhangt, zijn citronellakaarsen, deet en ultrasone geluiden verleden tijd. Met hun indrukwekkende uitvinding, die maandag werd besproken in het vakblad PNAS, lokken en doden ze muggen en hun larven.

lees meer »

Groot deel malariapillen is nep

nieuws 28/06/2012

Ongeveer een derde van de malariamiddelen verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika is vervalst en/of van slechte kwaliteit en onvoldoende werkzaam.

lees meer »

Massamoord door malariamiddel?

nieuws 19/04/2012

In de pers zijn berichten verschenen dat psychiatrische bijwerkingen van het antimalariamiddel mefloquine (Lariam) een rol zouden hebben gespeeld bij de massamoord die een Amerikaanse militair onlangs pleegde.

lees meer »

65-plussers gevoeliger voor malaria

nieuws 18/04/2012

Toeristen ouder dan 65 jaar die malariagebied bezoeken hebben tot tien keer meer kans op een fatale afloop van een malariabesmetting dan toeristen tussen 18 en 35 jaar.

lees meer »

Malariamug gevoelig voor zweetvoeten

nieuws 28/05/2011

Malariamuggen gebruiken de kooldioxide in uitgeademde lucht om van veraf mensen op te sporen. Eenmaal dicht bij hun gastheer verandert de koers van de muggen richting voeten.

lees meer »

Hoe Dengue of knokkelkoorts) vermijden?

nieuws 30/11/2010

Dengue (of knokkel is een ernstige virusinfectie die wordt overgedragen door een mug die in tegenstelling tot de malariamug overdag steekt en ook in een stedelijke omgeving voorkomt.

lees meer »

Malariapreventie bij zwangere vrouwen

dossier 7/08/2004

Aan zwangere vrouwen moet ontraden worden om reizen te ondernemen naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge transmissiekans. Op de website van het ITG (www.reisgeneeskunde.be) kan u nagaan over welke landen het precies gaat.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram