Massamoord door malariamiddel?

nieuws In de pers zijn berichten verschenen dat psychiatrische bijwerkingen van het antimalariamiddel mefloquine (Lariam) een rol zouden hebben gespeeld bij de massamoord die een Amerikaanse militair onlangs pleegde. Daarbij vonden zeventien Afghaanse burgers de dood.

Mefloquine kan uitzonderlijk ernstige psychiatrische bijwerkingen hebben, zoals psychotisch gedrag en hallucinaties. Of er effectief een verband bestaat met de schietpartij in Afganistan is tot nu toe niet aangetoond.
Dit middel wordt enkel voorgeschreven voor verblijven van meer dan 30 dagen in malariagebieden waar malariaparasieten voorkomen die resistent zijn tegen het middel Malarone. Dit betreft (delen van) Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost-Azië.

Als mefloquine wordt voorgeschreven, moet de gebruiker hiermee tenminste drie weken voor vertrek beginnen. Deze periode is meestal voldoende om te zien of bijwerkingen optreden. Vier weken na het stoppen van het gebruik van mefloquine is het middel uit het lichaam verdwenen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram