Groot deel malariapillen is nep

nieuws Ongeveer een derde van de malariamiddelen verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika is vervalst en/of van slechte kwaliteit en onvoldoende werkzaam. Dat is gevaarlijk voor patiënten en draagt bij aan resistentieontwikkeling. Dat blijkt uit een studie in de Lancet Infectious Diseases.

Uit zeven onderzoeken in Zuidoost-Azië bleek 36 procent van de malariamiddelen onvoldoende werkzaam. Minimaal een derde daarvan bevatte in het geheel geen actieve ingrediënten, en bijna een derde was vals. Voor de Afrikaanse landen liggend onder de Sahara waren 21 studies beschikbaar. Ook daar bleek meer dan een derde van slechte kwaliteit en ongeveer een vijfde was vals.

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan de productie van en handel in slechte, niet werkzame malariamiddelen, zoals onvoldoende wetgeving en controle omtrent geneesmiddelen, veel zelfmedicatie en dure medicijnen met een hoge winstmarge. Volgens de onderzoekers zouden in ieder geval landelijke instellingen moeten komen die zich bezighouden met de kwaliteit van geneesmiddelen, en betere, makkelijke tests die bruikbaar zijn in verschillende omgevingen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram