Ga beter niet op reis naar malariagebied wanneer je zwanger bent

nieuws Een acute aanval van malaria vormt een ernstige bedreiging voor de zwangere vrouw en voor de ongeboren vrucht. Malaria kan tijdens de bevalling ook worden overgedragen van moeder op kind. Zwangere vrouwen lopen bovendien een verhoogd risico omdat ze beduidend meer de malariamuggen aantrekken dan niet zwangere vrouwen. Anderzijds mag u sommige malariapillen niet gebruiken en moet u extra voorzichtig zijn met muggenwerende producten.

Het is dus niet verstandig tijdens de zwangerschap te reizen naar gebieden waar malaria voorkomt. Dit geldt nog meer voor gebieden waar multiresistente malaria voorkomt. Wanneer u toch naar malariagebied moet reizen, moet u dus zeer zorgvuldige antimuggenmaatregelen nemen. Bespreek dit alleszins ruim vooraf met een gespecialiseerd reisadviescentrum.

Maatregelen tegen muggenbeten
• Draag 's avonds licht gekleurde kledij die zoveel mogelijk armen en benen bedekt.

• Smeer de niet bedekte delen van het lichaam in met een insectenverdrijvend middel op basis van Deet (voor zwangere vrouwen liefst tussen de 20-30 %). Van andere middelen staat niet vast of ze veilig zijn tijdens de zwangerschap. Om het contact met het product zoveel mogelijk te beperken wordt aangeraden de restanten van de huid af te spoelen wanneer bescherming niet langer nodig is (zoals ’s avonds binnenshuis).

• Slaap 's nachts in kamers waar muggen niet binnen kunnen (muggengaas aan de ramen, gebruik elektrisch verwarmde antimug-plaatjes; airconditioning weerhoudt de muggen niet altijd om te steken).

• Slaap onder een muskietennet, dat met permethrine of deltamethrine geïmpregneerd is, dat boven het bed wordt opgehangen en waarvan de randen onder de matras worden gestopt.

Preventieve malariapillen
• Lariam werd tot voor kort afgeraden tijdens het eerste zwangerschapstrimester wegens een mogelijk nadelig effect voor het embryo. Nu is men van oordeel dat Lariam wel kan gebruikt worden vanaf het begin van de zwangerschap wanneer er een ernstig risico op malaria bestaat. De gevaren van een malaria-aanval zijn alleszins groter dan de eventuele bijwerkingen van Lariam.
Indien u Lariam neemt en in die periode (of in de eerste drie maanden nadat u Lariam hebt genomen) zwanger wordt, hoeft u dus niet ongerust te zijn, omdat uitgebreide ervaring leerde dat het risico voor aangeboren afwijkingen of spontane abortus niet verhoogd is.

• Malarone mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Na gebruik van dit product moet u minstens 3 weken wachten om zwanger te worden. In Frankrijk is Malarone wel toegestaan tijdens de zwangerschap in geval van hoog malariarisico. Er is dus bij inname van Malarone in het begin van de zwangerschap geen reden tot ongerustheid, en er is geen reden om zwangerschapsonderbreking te overwegen.

• Doxycycline wordt niet gegeven tijdens zwangerschap en borstvoeding. Bij accidentele inname van doxycycline in het begin van de zwangerschap is er echter geen reden tot ongerustheid.

• De combinatie Chloroquine en proguanil (Nivaquine®-Paludrine®) was volkomen veilig bij zwangerschap en borstvoeding, maar Paludrine is niet meer beschikbaar in België. Preventie met alleen maar Nivaquine kan gebruikt worden in gebieden waar de muggen nog niet resistent zijn.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram