Hoe Dengue of knokkelkoorts) vermijden?

nieuws Dengue (of knokkel is een ernstige virusinfectie die wordt overgedragen door een mug die in tegenstelling tot de malariamug overdag steekt en ook in een stedelijke omgeving voorkomt. Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in dichtbevolkte gebieden in Zuidoost-Azië (o.m. Singapore, de Filipijnen, Thailand, Indonesië en Maleisië), de eilanden in de Stille Zuidzee, de Caraïben, Midden-Amerika, de noordelijke helft van Zuid-Amerika en sporadisch ook in Afrika. Ook zijn er gevallen gemeld in Mexico en Zuid-Texas. De ziekte is in volle expansie in vele tropische gebieden. Zo was er een zeer ernstige epidemie in Brazilië (o.m. in Rio).

De ziekte treedt steeds vaker op bij reizigers. Het is niet nodig reizigers af te raden naar landen te gaan waar melding is gemaakt van dengue. Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte, maar men kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te vermijden dat de muggen steken.

De Aedes-mug, die dengue verspreidt, bijt overdag, vooral in de ochtend (vooral van + 9u - 11u), en in de namiddag in de uren voor zonsondergang (vooral van + 13u - 17 u). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kan hij de hele dag actief zijn. De mug komt veel voor in drukbezochte gebieden en wordt aangetrokken door bedrijvigheid, vocht, warmte en kooldioxide. De mug broedt in 'waterreservoirs' als oude autobanden, blikken, vaten, emmers, bloemvazen en stortbakken, die allemaal regelmatig worden aangetroffen in de huiselijke omgeving.

 • Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen.
 • Draag kleren met lange mouwen en lange pijpen, schoenen en sokken. Draag bij voorkeur kleren in een neutrale kleur (bruin of groen) in plaats van met felle kleuren.
 • Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) in met insectenwerende middelen. Middelen waarin DEET (diethyltoluamide) zit helpen het best. DEET in hoge concentraties (meer dan 30 procent) kan bijwerkingen hebben, met name bij kinderen. Gebruik daarom geen producten met een DEET-gehalte boven de dertig procent. Voorkom contact met lippen, ogen, open of geïrriteerde huid, bijvoorbeeld ernstige door de zon verbrande huid. Indien toch contact heeft plaatsgevonden dan afspoelen met water. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt. Smeer bij kinderen geen DEET op de handen (om te vermijden dat ze het in mond of ogen wrijven). Indien men zonnebrandcrème en DEET tegelijkertijd gebruikt dient men eerst de zonnebrandcrème en bij voorkeur pas enige uren later de DEET aan te brengen. Bij een kortere tussenpose kan de zonbeschermende werking van de zonnebrandcrème verminderen. Afhankelijk van persoonlijke variaties, bijvoorbeeld sterk zweten, heeft DEET een werkingsduur van maximaal vier uur.
 • Gebruik spuitbussen in open ruimtes om inademing te voorkomen. Breng geen insectenwerendmiddel op de handen van kinderen aan.
 • Spuit producten met DEET op de kleding, want de muggen kunnen door dunne kleren heen steken.
 • Slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet (klamboe). Een geïmpregneerd muskietennet is doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine. Na een half jaar, of na vier keer wassen, zijn deze middelen uitgewerkt. Dat betekent dat u uw muskietennet opnieuw moet impregneren.
 • Muskietengaas (horren) voor ramen en deuren helpt muggen buitenshuis te houden.
 • Er wordt wel beweerd dat vitamine B1 (thiamine), driemaal daags ingenomen in doses van 25 tot 50 mg, muggen afweert doordat het de huid een geur geeft die nauwelijks waarneembaar is voor mensen, maar die onaangenaam is voor muggen. Ditzelfde wordt ook beweerd van knoflook (dat een duidelijk sterkere geur verspreidt), maar beide methoden zijn niet bewezen, en worden ook niet aanbevolen.

Lees ook: Dengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram