65-plussers gevoeliger voor malaria

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Toeristen ouder dan 65 jaar die malariagebied bezoeken hebben tot tien keer meer kans op een fatale afloop van een malariabesmetting dan toeristen tussen 18 en 35 jaar. Dat blijkt uit een Britse studie in het British Medical Journal waarbij meer dan 25.000 toeristen werden opgevolgd. Bij 65-plussers bedroeg de kans op overlijden na een malaria-besmetting 4,6 %, tegenover minder dan 0,4% in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar, bijna 1% tussen 35 en 50 jaar en 2% tussen 50 en 65 jaar. Bij kinderen jonger dan 5 jaar was er geen enkele dodelijke malariabesmetting.
Vooral bij toeristen naar Gambia in West-Afrika lag de dodentol zeer hoog: gemiddeld 6% tegenover 1,4% in andere West-Afrikaanse landen. Een andere vaststelling was dat malaria tot tien keer dodelijker is voor gewone toeristen dan voor Afrikanen die in Groot-Brittannië wonen en vrienden of familie bezoeken.

De auteurs besluiten hieruit o.m. dat toeristen de preventieve maatregelen tegen malaria veel beter moeten opvolgen en zich bij verdachte klachten na terugkeer in hun land veel sneller moeten laten verzorgen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram