Nieuwe studie toont aan wat ons écht aantrekkelijk maakt voor muggen

123-aedes-tijgermug-dengue-03-19.jpg

nieuws

Verschillende wetenschappers deden al onderzoek naar waarom de ene persoon meer geprikt wordt door muggen dan de andere. Een team van de Virginia Tech University veegt nu alle vorige hypotheses van tafel en zegt de echte reden gevonden te hebben: “Het heeft niets te maken met transpiratie, bloedgroep, CO2-uitstoot en alcoholgebruik, maar wel met de geurstoffen in onze cosmeticaproducten.”

Lees ook: Waarom wordt de ene meer geprikt door muggen dan de andere?

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

Wat trekt muggen aan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, voeden muggen zich niet alleen met bloed. Muggen voeden zich vooral met de nectar van bloemen en de suiker van rijp fruit. Alleen de vrouwtjes hebben bloed nodig, om hun larven te produceren. 

Om voedselbronnen op te sporen en te lokaliseren, vertrouwen muggen sterk op olfactorische signalen van planten of levende wezens. Ons gebruik van synthetische parfums, die vaak bloemenessences bevatten, kan ons echter dubbel aantrekkelijk maken voor vrouwtjes. De chemische reactie tussen onze huid en de geurstoffen in onder andere zeep, shampoo en detergenten zou onze olfactorische afdruk veranderen, waardoor we een muggenmagneet worden. 

Lees ook: Welke muggenwerende middelen werken en welke niet?

Muggen houden van zeepgeur

Het team van de Virginia Tech University selecteerde voor het onderzoek vier commerciële zepen die in de Verenigde Staten populair zijn (Dial, Dove, Native en Simple Truth). De wetenschappers analyseerden de olfactorische vingerafdrukken van vrijwilligers voor en na het gebruik van deze zepen, en merkten een significante verandering op in de menselijke lichaamsgeuren voor en na, zowel wat betreft de chemische samenstelling als de concentratie ervan op de huid. Daarnaast testten ze de aantrekkelijkheid van elke deelnemer voor Aedes aegypti-muggen (tijgermuggen). Resultaat? Wassen met zeep valt in de smaak bij muggen. Een voor-en-na effect was duidelijk zichtbaar. 

Lees ook: Hoe bescherm ik mijn baby tegen muggen?

Clément Vinauger, hoofdauteur van de studie en neuro-etholoog, legt uit: "Dezelfde persoon die extreem aantrekkelijk is voor muggen wanneer hij zich niet wast, kan nog aantrekkelijker worden door zeep te gebruiken, maar afstotend worden wanneer hij een ander soort zeep gebruikt". 

Lees ook: Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?

Welke zeep je dan beter links laat liggen? Zo simpel is het helaas niet. Een zeep die de ene persoon aantrekkelijker maakt voor muggen, kan bij de andere persoon muggen net op afstand houden. Het gaat dus niet om de zeep zelf, maar om de specifieke chemische reactie tussen de zeep en de huid van een individu.

Lees ook: Kan de opmars van exotische muggen een nationale ramp worden?

Bronnen
https://www.cell.com
https://www.eurekalert.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram