Hoe bescherm ik mijn baby tegen muggen?

123-baby-zon-vakantie-zee-05-18.jpg

nieuws Hoewel insecticiden een doeltreffend middel kunnen zijn voor volwassenen in de strijd tegen muggen, zijn ze voor baby’s en kinderen risicovol. Volgens wetenschappelijke studies lopen kinderen die langdurig blootgesteld zijn aan insecticiden, een grotere kans op kanker, hormonale- en immuniteitsstoornissen. Producten en apparaten die deze chemische stoffen bevatten, zoals een antimuggenstekker of polsbandje, ban je dus het best.

Wat kan wel?
De beste manier om je kind te beschermen tegen muggen is door het creëren van een fysieke barrière: ’s nachts en tijdens dutjes kan je een klamboe (muggennet) ophangen boven het bed. Daardoor kan de mug niet tot bij je kind geraken. Ook raamhorren in de baby- of kinderkamer kunnen een optie zijn. 
Hoewel lange kledij in de zomer geen aanlokkelijke gedachte is, help het wel als bescherming tegen muggen. Bedek het lichaam van je kind dus maximaal als je naar buiten gaat. Sommige onderzoeken suggereren dat donkere kleuren zoals zwart, rood en blauw een lokmiddel zijn voor muggen. Lichte tinten zoals wit, geel en groen zijn minder aantrekkelijk.

Behalve lange mouwen en broekspijpen kan je je kind ook wanten of handschoenen aantrekken. Zo wordt de onbedekte zone kleiner. Maar soms kan zelfs preventieve kleding muggenbeten niet voorkomen. Daarom is het goed om muggenspray op de onbedekte huid aan te brengen voordat je het huis verlaat.

Lees ook: Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?

Insectenwerkende middelen die veilig zijn voor baby’s en kinderen
Producten met DEET zijn zeer effectief. Wil je ze gebruiken bij kinderen, dan moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden:
Gebruik DEET nooit bij baby’s jonger dan 2 maanden.
Voor kinderen jonger dan 2 jaar mag je DEET-producten met een maximale concentratie van 30% gebruiken. Dat volstaat in onze streken.
In tropische streken is een concentratie tot 50% aangeraden, maar enkel bij kinderen vanaf 2 jaar.
DEET mag nooit in je neus, mond of ogen komen. Het is daarom verstandig om de handjes van de kinderen er niet mee in te smeren.

Muggen lijken bovendien niet van citroenlucht te houden. Er is een scala aan producten met citroengeur te verkrijgen, al wordt de werking van deze producten wel eens in twijfel getrokken en is het effect van korte duur. Bovendien zijn natuurlijke insectenwerende middelen, zoals citroen- en eucalyptusolie, mogelijk niet veilig voor zuigelingen en ze mogen dus niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Een anti-insectenapparaat met ultrasone geluiden is niet giftig, maar de doeltreffendheid ervan is niet bewezen.

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://imwechsel.com
 https://www.healthline.com
https://www.babycenter.in


Lees ook: Muggenwerende producten, hoe werken ze eigenlijk?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram