Muggenwerende producten, hoe werken ze eigenlijk?

123-h-mug-prik-07-20.jpg

nieuws

Eigenaardig genoeg was het tot voor kort niet helemaal duidelijk waarom muggenwerende middelen onze huid beschermen tegen muggenbeten. Een team van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten onderzocht welke mechanismen hier aan zet zijn. 

Volgens het onderzoeksteam was het niet meteen duidelijk waarom beschermende middelen tegen muggen de beestjes afstoten, omdat het moeilijk is om te observeren hoe de reukzin van de mug reageert op dit soort producten. De onderzoekers konden gebruik maken van gesofisticeerde technieken (genetische hulpmiddelen) om de neuronale respons van alle reukorganen van de mug te visualiseren. Ook die van de voelsprieten, die eigenlijk de ‘neus’ van het insect zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd op levende muggen (Anopheles coluzzii).

Wat hebben ze daarbij vastgesteld ?
Of het nu gaat om DEET, IR3535® of repellents op basis van picaridine (icaridine), het zijn niet de substanties in die producten op zich die de muggen weghouden. Het afstotend effect ontstaat omdat deze substanties de lichaamsgeuren maskeren. Het komt er eigenlijk op neer dat de vluchtige moleculen van deze synthetische producten en van de lichaamsgeuren zich vermengen, waardoor de respons van het reuksysteem van de mug aanzienlijk daalt. Wanneer het reuksysteem van een mug een lichaamsgeur ontdekt, worden zijn neuronen sterk geactiveerd, maar wanneer op dat lichaam een muggenwerend product is aangebracht, gebeurt dat niet. Een menselijk lichaam wordt op die manier ‘onzichtbaar’ of eigenlijk ‘onruikbaar’ voor de mug. 
De combinatie van lichaamsgeur met muggenwerend product zorgt ervoor dat het olfactorisch systeem (reukzin) van de mug vijf keer minder sterk geactiveerd wordt. 
Het onderzoeksteam voegt er nog aan toe dat natuurlijke antimuggenproducten zoals citronella of eugenol op een andere manier werken. Zij veroorzaken een sterke activering van een kleine groep neuronen die zich in de voelsprieten bevinden. De onderzoekers gaan ervan uit dat hun afstotend effect te wijten is aan het feit dat muggen niet houden van deze geuren. 

Bron : Current Biology

auteur: Juan Miralles, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram