Teek veroorzaakt vaker ziekte van Lyme

nieuws Het percentage teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie is in de tweede helft van 2008 in Nederland gestegen tot ruim 19 procent. In 2007 was de besmettingsgraad 10 procent, in 2006 24 procent. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen Universiteit. Mensen lopen de meeste kans op een beet tussen mei en juli, met een piek in juni. In 2008 werd 42% van de tekenbeten opgelopen in het bos en 32% in de tuin. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de voorgaande twee jaren. De meeste tekenbeten werden opgelopen tijdens het wandelen (33%) of tuinieren of een andere activiteit zoals spelen of mountainbiken (beide 23%).
Mensen tussen de 50 en 59 jaar worden het vaakst slachtoffer. Mensen in de leeftijd 50 tot 59 jaar waren het vaakst door een teek gebeten. Een tekenbeet bij tieners (10 tot 19 jaar) en ouderen boven de 70 jaar werd het minst gemeld (elk 5% van het aantal meldingen). Daarentegen werden van kinderen in de leeftijd 1 tot 6 jaar juist opvallend veel tekenbeten doorgegeven.
In België ontbreken recente cijfers. Het aantal besmette teken wordt in België op 10% geschat.

Lees ook: Wat is tekenencefalitis?


Laatst bijgewerkt: mei 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram