Twee Nederlandse patiënten met tekenencefalitis

123-teken-lyme-encefal-05-17.jpg

nieuws

In Nederland zijn tot nu toe twee en mogelijk drie mensen besmet met teken-encefalitis (TBE). Dat is een vorm van hersenontsteking die tot nu toe alleen voorkam in Oost- en Centraal-Europa. 

In het voorjaar 2016 werd voor het eerst de aanwezigheid van het tekenencefalitisvirus in de natuur in Nederland aangetoond. Na een landelijk alert werden in juli 2 patiënten gemeld die naar alle waarschijnlijkheid tekenencefalitis (tick-borne encephalitis, TBE) hadden opgelopen via een tekenbeet in Nederland. 

In Europa wordt jaarlijks bij ongeveer 2.000 tot 3.500 mensen TBE vastgesteld, vooral in Slovenië en de Baltische staten. Ook in Nederland is de ziekte de afgelopen jaren bij enkele patiënten vastgesteld – 7 patiënten in de periode 2006 tot en met 2015 – maar zij waren allemaal geïnfecteerd in het buitenland. 

In juni 2016 werd een eerste geval van tekenencefalitis vastgesteld bij een man die niet in het buitenland was geweest. Hij werd door een teek gebeten op de Utrechtse Heuvelrug. In juli werden een tweede geval vastgesteld bij een in de omgeving van Twente. Bij een derde geval van tekenencefalitis kon niet vastgsteld worden of de besmetting effectief in Nederland was opgelopen. 

Er bestaat een vaccin dat voor 95 procent bescherming geeft. Mensen die lange tijd verblijven in gebieden waar TBE veel voorkomt, kunnen zich laten vaccineren. Vooralsnog is het vaccineren van risicogroepen in Nederland niet aan de orde omdat onduidelijk is in welke gebieden het virus voorkomt, en het risico op het oplopen van de ziekte tot op heden zeer klein lijkt. 

Lees ook: Wandelen in Oostenrijk en Oost-Europa: laat u inenten tegen teken

Bronnen
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_28_2017/April_2017/Inhoud_april_2017/Tekenencefalitis_een_nieuwe_ziekte_in_Nederland
https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/tweede-nederlandse-patient-met-teken-encefalitis/artikelinfo


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram