Wandelen in Oostenrijk en Oost-Europa: laat u inenten tegen teken

nieuws Bij ons kunnen teken besmet zijn met de ziekte van Lyme. In tal van landen in Midden- en Oost-Europa, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije … kunnen de teken ook besmet zijn met een virus dat een vorm van hersen- of hersenvliesontsteking, Centraal-Europese Teken Encefalitis (FSME of "Frühsommer enzephalitis"), veroorzaakt. Gelukkig kunt u zich laten vaccineren tegen dat virus.

Vaccinatie
Mensen die in die landen een wandel- of kampeervakantie plannen, vooral dan in bosrijke gebieden, wordt aangeraden om zich hiertegen te laten vaccineren. De preciese risicozones kan u terugvinden op www.zecken.de/index.php?id=502

• De bestaande vaccins zijn:
- FSME-IMMUN ® 0,5 ml & FSME-IMMUN ® 0,25 ml Junior (bij de apotheek te verkrijgen op voorschrift; € 34,51 per dosis en € 29,64 voor de junior dosis)
- Encepur® (Chiron-Berhing, niet in de handel in België)
De meeste ziekenfondsen betalen dit vaccin gedeeltelijk terug.

Het vaccinatieschema bestaat uit 3 injecties met een interval tussen de eerste 2 injecties van 1 tot 3 maanden, de derde injectie volgt op 9 tot 12 maanden.
Kinderen vanaf 1 jaar en jonger dan 16 jaar: hier gebruikt men een halve dosis ofwel FSME-IMMUN ® 0,25 ml Junior. Hier bekomt men al een bescherming van minstens 98 % na twee injecties.
Eén dosis van het vaccin biedt onvoldoende bescherming. Men moet dus altijd minstens 2 dosissen toedienen waardoor men dus op zijn vroegst na 42 dagen voldoende beschermd is.

Bij tijdsgebrek kan men een versneld schema gebruiken, waarbij de twee eerste injecties op dag 1 en 14 toegediend worden, en de derde na 5-12 maanden. Dit geeft voldoende bescherming na de tweede dosis (dus vanaf dag 28).
Een herhalingsinenting kan bij een nieuw verblijf in die landen na drie jaar worden gegeven, vervolgens om de 3-5 jaar (behalve bij 60-plussers waar ze om de drie jaar moet worden gegeven). Indien de laatste vaccinatie neer dan 8 à 10 jaar werd toegediend, moet opnieuw een volledige vaccinatie worden gegeven.


Bescherming tegen tekenbeten
Een stricte bescherming tegen tekenbeten is een zinvol alternatief voor of aanvulling op de vaccinatie:
• lange broek,
• kousen die over de broek getrokken worden,
• hoge schoenen,
• insectenrepellents op basis van DEET of Picaridine op de huid en Permethrine-spray op de kleding,
• twee keer per dag het lichaam controleren op de aanwezigheid van teken.

Verwijder een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier. Het FSME-virus kan helaas al reeds van bij het begin door de teek ingebracht worden.

Noteer vervolgens de volgende gegevens:
• de datum van de tekenbeet;
• de plek van de tekenbeet op het lichaam;
• het land en gebied waar u de tekenbeet hebt opgelopen.
Bent u in het buitenland wanneer u gebeten bent en klachten krijgt, ga dan naar de plaatselijke arts, zij zijn bekend welke bacterie lokaal aanwezig is.
Meld deze gegevens aan uw huisarts als u in de 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt.Er bestaat geen behandeling. Wel kan een arts uiterlijk 4 dagen na de beet afweerstoffen toedienen om de ziekte te voorkomen.

bron: www.itg.be

Laatst bijgewerkt: maart 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram