Een dagje in de natuur? Doe de tekencheck!

nieuws

Ben je vaak buitenshuis, genietend van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Geniet er van, maar let ook op, want je kan gebeten worden door een teken. Dat zijn kleine spinachtig beestjes. Ze bevinden zich tussen struiken of hoog gras en kruipen op mensen en dieren wanneer ze op zoek zijn naar bloed om zich voor te planten. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Sommige teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Maar door te controleren kan je dit voorkomen.

• Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog wanneer je in de natuur bent geweest.
Vind je een teek? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet draait, op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.  Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. 
• Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.
• Raadpleeg je arts indien je symptomen krijgt. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.
• Wil je toch iets doen om te voorkomen dat u een tekenbeet oploopt in de natuur? Blijf dan zoveel mogelijk op paden in het bos, draag bedenkende kledij en gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET.

Meer info op www.tekenbeten.be


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram