Langdurig antibioticagebruik geen voordeel bij langdurige klachten Lyme

123-txt-lyme-medic-AB-spuit-04-16.jpg

nieuws Langdurige behandeling met antibiotica van blijvende klachten na lymeziekte geeft geen betere resultaten dan een korte behandeling. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 280 patiënten van het Nederlandse Raboud UMC, dat gepubliceerd werd in het New England Jourmal of Medicine.

Over de oorzaak en behandeling van langdurige klachten na eerdere lymeziekte bestaat veel onduidelijkheid. In een grootschalig onderzoek geven 280 patiënten aan dat langdurige behandeling met antibiotica niet tot betere resultaten leidt dan een korte behandeling.

De studie werd gedaan omdat er veel onduidelijkheid is over de optimale behandeling van mensen met aanhoudende klachten na een tekenbeet. Aan de studie deden 280 mensen mee met klachten zoals spier- en gewrichtspijn, moeheid en concentratieproblemen. Allemaal hebben ze eerder lymeziekte gehad.

Alle deelnemers kregen de eerste twee weken het antibioticum ceftriaxon. Vervolgens werden ze verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg twaalf weken lang het antibioticum doxycycline, de tweede groep twaalf weken een combinatie van het antibioticum claritromycine met hydroxychloroquine.
Voor en na de behandeling vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun klachten, hun conditie, kwaliteit van leven en welbevinden. Dat deden ze opnieuw na 26, 40 en 52 weken. Bovendien deden ze geheugentesten en gebruikten ze een stappenteller om hun beweging te registeren. Op geen van deze momenten was er een duidelijk verschil tussen de drie groepen te zien.

Volgens de onderzoekers helpt langdurig antibioticagebruik niet voor deze patiënten die eerder lymeziekte hebben gehad en met onbegrepen langdurige klachten zitten. De klachten kunnen ook niks met hun doorgemaakte Lymeziekte te maken hebben. Deze patiënten hebben zorg op maat nodig, en niet alleen antibiotica, aldus de onderzoekers.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, die wordt overgebracht door een teek. Kenmerkend voor deze ziekte is een rode plek, de erythema migrans, die langzaam groter wordt. Slechts bij een klein deel van de mensen leidt een tekenbeet tot de ziekte van Lyme. Bij veel patiënten geneest de ziekte volledig door een antibioticakuur van tien dagen tot vier weken. Een klein deel krijgt later echter alsnog klachten. Ook wanneer de infectie in een vroeg stadium niet is opgemerkt of niet met een antibioticum is behandeld, treden er in een aantal gevallen late verschijnselen van de ziekte op.

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram