Melk voorkomt hartziekten en diabetes

nieuws Mensen met overgewicht kunnen het risico op hartziekten en diabetes type 2 verminderen door regelmatig melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas te gebruiken. Magere of volle melk maakt geen verschil. Tot die verrassende conclusie komt een Amerikaans onderzoeksteam. Zij onderzochten 3000 volwassenen tussen 18 en 30 jaar. Bij mensen met overgewicht (een BMI van 25 of meer) die wekelijks minstens 35 porties melkproducten consumeerden werd veel minder verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte vastgesteld dan mensen die minder melkproducten consumeerden. Volgens de onderzoekers leidt dit tot een sterk verminderd risico om binnen de 10 jaar te worden geconfronteerd met insulineresistentie.
Volgens de onderzoekers zou de sterke achteruitgang van de melkconsumptie een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de toename van insulineresistentie, en daaraan gekoppeld van hartziekten en diabetes.
Bij mensen met een normaal gewicht werd geen verband vastgesteld tussen de melkconsumptie en insulineresitentie.
De onderzoekers hebben geen verklaring voor het gunstige effect van melk, maar vermoeden dat het mogelijk kan te maken hebben met de aanwezigheid van calcium en magnesium in melk.

Bron: Journal of the American Medical Association 24 april 2002.

Lees ook: Het belang van calcium bij de preventie van osteoporose


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram