Vis vermindert kans op dementie

nieuws Oudere mensen die op zijn minst een keer per week vis eten, lopen minder kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Bordeaux in een studie die verscheen in het British Medical Journal (25 december 2002). Zij onderzochten zeven jaar lang een groep van 1674 mensen van 68 jaar en ouder. Alle deelnemers aan het onderzoek wonen in zuidwest-Frankrijk. Degenen die wekelijks minstens een keer vis aten, liepen een beduidend lagere kans een vorm van dementie te krijgen. Na zeven jaar waren er in de groep 170 nieuwe gevallen van dementie, waarvan het in 135 gevallen ging om de ziekte van Alzheimer.

Volgens een ander onderzoek verlaagt een tot drie keer per maand vis ook het risico op een herseninfarct (CVA). In de Health Professional Follow-up Study, een grote Amerikaanse studie, legde de eetgewoonten van 43671 mannen tussen de 40 en 75 jaar vast. Daarbij werd ook gekeken naar de consumptie van vis of omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. In de 12 jaar durende studieperiode registreerden de onderzoekers 608 beroertes: 377 herseninfarcten, 106 hersenbloedingen en 125 niet-geclassificeerde beroertes. Vergeleken met mannen die minder dan 1 keer per maand vis aten was het relatieve risico op een herseninfarct significant lager bij mannen die 1 tot 3 keer per maand vis consumeerden. Het risico op een herseninfarct werd niet verder verlaagd door nog vaker vis te eten. Op het risico op een hersenbloeding had de consumptie van vis of omega-3 vetzuren geen significant effect.
Bron: JAMA, 25 december 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram