baby

Wat zijn de signalen van een postnatale depressie?

nieuws 17/05/2019

Dat je in de eerste dagen na de bevalling meer huilt dan gewoonlijk, is normaal. Dat gaat meestal na enkele dagen vanzelf over. Maar bij ongeveer 10 tot 20 % van de nieuwe mama's blijft die sombere stemming meerdere weken duren.

lees meer »

Ook premature baby's krijgen bij voorkeur moedermelk

nieuws 15/03/2022

Prematuren krijgen bij voorkeur exclusief moedermelk. Dit geldt ook voor prematuren met een zeer laag geboortegewicht op een NIC-dienst (neonatal intensive care). Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een advies over borstvoeding voor prematuren.

lees meer »

Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby

nieuws 7/06/2022

Vaders die roken, weten dat dat slecht is voor hun zwangere vrouw en hun kind. Alle reden om te stoppen, zegt driekwart van hen. Toch blijven de meeste vaders roken. De kans op longziekten en wiegendood is dan groter en deze kinderen krijgen niet de kans om rookvrij op te groeien.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom
dossier 15/03/2022

Door te schudden gaat het hoofdje van een baby zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen.

lees meer »

Waarom gebruikt uw baby beter geen loopstoeltje?

nieuws 29/07/2019

Een loopstoeltje of babywalker is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Het kindje zit in de stoel en de benen gaan via openingen naar de grond. Door met de voetjes af te zetten kan een kindje zich rechtopstaand voortbewegen, ook al kan het nog niet stappen.

lees meer »

Zwanger: tot wanneer mag u vliegen?

nieuws 7/06/2022

Bespreek een vliegtuigreis altijd met uw arts. Dit betreft niet alleen de mogelijke risico’s van een vliegtuigreis, maar meer nog mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen (bv. vaccinaties) op uw vakantiebestemming. Doe dit zeker als u bij een vorige zwangerschap bepaalde problemen hebt gehad.

lees meer »

Is een babyhangmat veilig?

nieuws 2/06/2016

Een babyhangmat is een vormloze doek die u in de box of ledikant kan hangen of op een bijgeleverde standaard. Als de kinderen wat ouder zijn, kan de hangmat ook aan twee haken worden gehangen of tussen twee bomen worden gespannen.

lees meer »

Baby's gezonder na rookverbod

nieuws 7/06/2022

Sinds de invoering van rookvrije horeca en verhoging van tabaksaccijns worden in Nederland minder kinderen geboren met een te laag geboortegewicht. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met onder andere het AMC, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

lees meer »

Genetische afwijking veroorzaakt vroeggeboorte

nieuws 26/05/2016

Vroeggeboorte bij mannelijke foetussen ontstaat in sommige families door een genetische afwijking. Dat blijkt uit onderzoek aan het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG in Groningen, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

lees meer »

Waarom beter geen dekbed of donsdeken voor baby's?

nieuws 6/10/2020

Om te voorkomen dat uw baby het te warm krijgt tijdens de slaap – wat een belangrijke risicofactor is voor wiegendood – wordt aangeraden om geen dekbed of donsdeken te gebruiken tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt.

lees meer »

Koemelkallergie bij kinderen onderschat

nieuws 15/03/2022

Voedselallergie bij kleine kinderen, met name voor koemelk, komt steeds vaker voor. “Koemelkallergie bij kinderen wordt onderschat”, zegt dr De Jong van het Erasmus MC in Rotterdam die een groot onderzoek naar koemelkonderzoek uitvoert.

lees meer »

Waarom moet u een wakkere baby meer op de buik leggen?

nieuws 8/10/2017

Vlaamse baby's liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor is hun grove motoriek iets minder ontwikkeld in vergelijking met bijvoorbeeld kinderen in Canada en in andere Europese landen. Baby’s die op hun buik liggen gebruiken veel meer spieren.

lees meer »

Hoe baby laten wennen aan de crêche?

nieuws 3/02/2016

Uw kindje voor de eerste keer in de opvang achterlaten valt niet altijd mee. De overgang van het vertrouwde thuismilieu naar de opvang is zowel voor ouders als kind een belangrijke stap. Er is iet alleen de scheiding van de ouders, de bekende stemmen, geuren, handelingen en reacties maken plaats voor een andere omgeving, andere gewoonten, andere volwassenen.

lees meer »

Plagiocefalie: een afgeplat hoofdje

Plagiocefalie: een afgeplat hoofdje
dossier 17/05/2019

Plagiocefalie is de afplatting aan één kant van het achterhoofd bij baby's. Plagio betekent plat en cefalie betekent hoofd. Zit de afplatting vooral centraal, dan spreekt men van brachycefalie, letterlijk: een kort hoofdje.

lees meer »

Zingen kalmeert baby meer dan praten

nieuws 26/05/2021

Door te zingen blijken baby’s twee keer zo lang rustig en tevreden te blijven dan wanneer er tegen ze wordt gesproken. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van het Canadese Montreal bij dertig baby's tussen zes en negen maanden.

lees meer »

Geelzucht of icterus bij je pasgeboren baby

Geelzucht of icterus bij je pasgeboren baby
dossier 28/08/2019

Veel pasgeboren baby’s zien na de geboorte een beetje geel. Dit komt doordat bilirubine (een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedlichaampjes) zich in de huid opstapelt. Men noemt dit ook geelzucht, icterus of hyperbilirubinemie.

lees meer »

11 vragen rond flesvoeding

11 vragen rond flesvoeding
dossier 31/05/2023

Gedurende het eerste levensjaar staat de voeding van de baby in relatie met de groei, de fysiologische ontwikkeling, de sociale en motorische ontwikkeling. De groeisnelheid van de baby is zeer hoog :

lees meer »

Moedermelk op uitslag helpt bij atopisch eczeem

nieuws 4/06/2020

Atopisch eczeem is een langdurige jeukende huiduitslag die veel voorkomt op babyleeftijd. Deze aandoening wordt meestal behandeld met cortisonezalf. Uit onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dermatology blijkt nu dat moedermelk op de uitslag even goed werkt als cortisonezalf.

lees meer »

Verschoont u uw baby te vaak?

nieuws 1/09/2015

Per etmaal drie keer een nieuwe luier volstaat, aangezien alle luiers tegenwoordig gemaakt worden op nachtformaat. Dat zegt duurzaamheidsmanager Bart Waterschoot van luierfabrikant Ontex in het wetenschapsmagazine Eos.

lees meer »

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

nieuws 7/06/2022

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel drie maanden kunnen aanhouden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram